03/30/18 12:47
(http://www.clubz.bg/)

Таня, която „преряза гърлото“ на губернатора (ВИДЕО)

Таня е на 10 години. Живее във Волоколамск. От седмица тя е сред най-популярните деца в Русия – нейните снимки се споделят в социалните мрежи, карикатуристи я рисуват, политици я споменават.

Какво направила Таня ли?

Направила е жест с два пръста, който напомня прерязване на гърло. Направила го е пред губернатора на Московска област Андрей Воробьов. И дори го е посочила, за да не стават обърквания за кого е предназначен жестът.

Таня е едно от децата в близо 20-хилядния град Волоколамск, който се намира на 100 км от Москва. През 1941 г. градът е бил под германска окупация за почти три месеца, след което е освободен. Носи титлата „Град на войнската слава“. В последните месеци обаче Волоколамск влиза в новините с друго – сметището „Ядрово“ край града отделя задушлива миризма и пушек, които застрашават здравето на хората.

Една сутрин 77 ученици от града се почувствали зле и потърсили лекарска помощ. 11 от тях били веднага настанени в болница. Всички в града обвиняват за това задушливия газ, който идва от сметището.

Губернаторът пристига във Волоколамск да посети децата в болницата, а на площада отпред започва спонтанен протест. Воробьов излязъл да говори пред хората, около него се скупчили и журналисти. Тогава едно малко момиче в розово си преправя път през тълпата, застава най-отпред и...

„Таня е строга“

Изпъва двата пръста на дясната си ръка, посочва губернатора Воробьов, след което прави онзи жест с „прерязване на гърлото“. За да няма съмнения, посочва втори път Воробьов, а погледът ѝ изобщо не е приятелски.

 

 

В онзи момент никой не забелязва какво прави Таня. Видео записите обаче са запечатали тази постъпка и по-късно момичето се превръща в сензация в социалните мрежи.

Видеото с Таня се споделя, появяват се различни надписи върху стопкадрите, а известният карикатурист Сергей Йолкин превръща малкото момиче в символ на съпротивата на гражданите на Волоколамск.

На следващите протести жените от града вече са принтирали нарисувания от Йолкин образ на Таня и я превръщат в протестен плакат. Други карикатуристи също я рисуват.

Таня е строга. Бъди като Таня
Не ядосвайте децата

Опозиционният лидер Алексей Навални също разпространява видеото с Таня и пише:

Таня е строга. Бъди като Таня“.

 

 

Таня става и "героиня" от сериала "Игра на тронове".

Самата Таня продължава да участва в протестите срещу сметището. Пред медиите тя казва:

Това не беше заплаха. Просто той много лъже и това ни убива“.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване