03/31/18 14:40
(http://www.clubz.bg/)

Русия гони още над 50 британски дипломати

Русия уведоми Великобритания, че тя трябва да върне в родината си над 50 британски дипломати в отговор на решението на Лондон да изгони 23-ма руски дипломати заради отравянето на ексагента Сергей Скрипал и дъщеря му в Обединеното кралство, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Москва вече отговори реципрочно на действията на Лондон, като изгони 23-ма британски дипломати, а освен това закри британското консулство в Санкт Петербург и прекрати дейността на Британския съвет в Руската федерация. Вчера британският посланик в Москва Лори Бристоу бе отново повикан в руското външно министерство и му бе казано, че има един месец да съкрати дипломатическия персонал в Русия до размера на руската мисия в Обединеното кралство, отбелязва Ройтерс.
Днес говорителката на руското МВнР Мария Захарова, цитирана от ТАСС, уточни, че разликата между броя на руските и британските дипломати е над 50 души.

"Ние настояхме за паритет. Британците имат 50 дипломати повече от нас", каза тя, от което следва, че Лондон трябва да върне у дома "малко над 50", добави Захарова.

Вчера Русия информира 22 европейски страни, че нейни дипломати трябва да напуснат Москва. Ден по-рано бе съобщено, че 60 дипломати от САЩ също трябва да напуснат. Мярката е реципрочна на действията на съответните държави.

Франс прес обаче предаде, че Русия ще може да депозира нови искания за акредитация, за да замени своите дипломати, които САЩ сметнаха за шпиони и експулсираха като ответна мярка за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му на територията на Великобритания. Агенцията цитира служител на Държавния департамент.

Тази седмица САЩ обявиха ескпулсирането на 48 дипломати от руското посолство във Вашингтон и на 12 други от руското представителство в ООН. Освен това те обявиха затварянето на руското консулство в Сиатъл.

"САЩ експулсираха 48 служители на руското разузнаване, но не е казано, че Русия трябва да намали персонала на двустранното си представителство", обясни вчера представител на Държавния департамент.

Той уточни, че всички нови молби за акредитация ще бъдат разгледани поотделно. Москва отрича, че експулсираните дипломати са шпиони. В отговор Русия експулсира 60 дипломати на САЩ и обяви затварянето на американското консулство в Санкт Петербург, но също не поиска съкращаването на броя на американските дипломати. Вашингтон също ще може да депозира нови искания за акредитация.

Юлия Скрипал

Британското правителство обмисля дали да разреши посещения при Юлия Скрипал, която се възстановява в болницата, след като бе натровена заедно с баща си - бившия двоен агент Сергей Скрипал, с използване на нервнопаралитично вещество, предаде Ройтерс. 

Лондон обвини Русия за атаката, но Москва отрича причастност.

"Ние обмисляме (руското) искане за консулски достъп в съответствие с нашите задължения по международното и вътрешното право, включително правата и задълженията на Юлия Скрипал", каза говорителка на британското външно министерство в Лондон. 

Руското посолство във Великобритания настоя вчера "на правото си да види" Юлия Скрипал, която е руска гражданка, след като британските власти обявиха, че състоянието й се подобрява и тя е дошла в съзнание. 

И един самолет

Русия и Великобритания имат и друг повод за напрегнати отношения. Претърсването на пътническия самолет на руската авиокомпания Аерофлот, извършено вчера на лондонското летище Хийтроу, е било рутинна операция, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирайки британският държавен министър по сигурността Бен Уолъс.

"Рутинна операция е граничните сили да претърсват самолети, за да защитят Великобритания от организираната престъпност и от хора, опитващи се да внесат в страната оръжие или вредни вещества като наркотици", се казва в изявлението на Уолъс. "След извършването на проверките самолетът получи разрешение да продължи пътя си", подчерта той.

Руското министерство на транспорта заяви днес, че Москва ще иска официално обяснение от Великобритания защо пътнически самолет на руската авиокомпания Аерофлот е бил претърсен на лондонското летище Хийтроу вчера, предаде Ройтерс. 

Руското посолство в британската столица вече протестира по случая.

Съобщението на министерството казва, че иска да знае какво се е случило снощи. "Ако няма обяснение, руската страна ще оцени действията срещу нашия самолет за неправомерни и си запазва правото да предприеме аналогични мерки срещу британските авиокомпании", посочва руското транспортно ведомство.

Публикувана на 03/31/18 14:40 http://clubz.bg/66122-rusiq_goni_oshte_nad_50_britanski_diplomati

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване