04/01/18 15:21
(http://www.clubz.bg/)

Изследване за козунаците: с много Е-та, пести се от мляко и яйца (ТАБЛИЦА)

Снимки 2 На тази дата печене на козунак

В най-разпространените козунаци в търговските вериги тази година не са открити синтетични багрила, но те изобилстват от Е-номера и заместители. В 11 от 16 продукта вместо мляко има заместители, а при една марка са спестени дори и яйцата или друг техен заместител. Това показва проучване на организацията "Активни потребители", което анализира състава на индустриално приготвени козунаци. Информацията е извлечена от етикетите, т. е. от това, което самите производители са декларирали. Отделно е проведен и лабораторен тест за наличие на оцветителя Е102 (тартразин). В проучването са включени 16 марки козунаци, закупени от търговски вериги и Женския пазар в София през март.

Преди 6 години изследване на „Активни потребители“ установи наличие на синтетични жълти багрила в козунаците, придаващи „апетитен“ цвят на продуктите вместо яйцата, напомнят от организацията. Тази година оттам са повторили и тестовете за наличие на жълти бои, за да разберат дали производителите продължават да използват тази спорна „иновация“ в иначе често рекламираните като „домашни“ и по „бабина рецепта“ козунаци.

Ето и резултатите:

Kozunak

Kozunak

Kozunak

Kozunak

Етикетирането 

От 16 марки козунаци при една напълно отсъства задължителната хранителна информация на етикетите. Това е нарушение на националното и европейското законодателство. Марката е закупена от големи търговски вериги.

Отсъстващите класически суровини

Според традиционната рецепта козунаците се правят от няколко евтини и широко разпространени суровини. В козунаците се влагат брашно, яйца, краве мляко, слънчогледово олио (или маргарин/свинска мас) и мая. Тези компоненти са задължителни за традиционния домашен продукт. Въпреки това повечето производители някак си са успели да спестят дори от тях. Както се вижда от таблицата с резултатите в 11 (от 16) марки липсва краве мляко. Шампион по пестеливост е „Гранд Козунак“. При тази марка производителят е спестил и мляко и яйца или друг техен заместител, отбелязват от "Активни потребители".

„Иновациите“- влагане на нетрадиционни суровини

Пестенето от класически съставки води до добавяне в козунаците на „модерни“, индустриално произведени суровини. Усреднено във всяка марка са вложени 2 нетрадиционни съставки – между 1 и 3 за всеки продукт. Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина. Очевиден е стремежът да се използват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с прибавяне на глутен и ензими. Особено смущаващо е добавянето на суроватка в козунаците. Това е заместване на млякото с един по същество отпадъчен продукт, притежаващ свойства много различни от оригинала. Рецептите забъркани със заместителите позволяват да се намали себестойността на продукта, разбира се за сметка на качеството, отчитат от "Активни потребители".

Добавяне на технологични химикали (Е-номера) 

Нискокачествените суровини и заместители водят до използването в индустриалните рецепти на множество технологични добавки. Такива са описани на етикетите (които ги имат). Усреднено във всяка търговска марка се съдържат 6 добавени Е-номера. Те са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други. Изрично е да споменаваме, че тази химия напълно отсъства в домашните рецепти.

Оцветителите

В изследването от преди 6 години от "Активни потребители" установяват влагане на жълтата боя татразин (Е102) в 2 от 7 изпитвани марки. Същият тест беше направен и сега. Резултатът - не е намерен татразин." Това обаче не означава, че производителите са се отказали от навиците да се боядисват козунаци. Както се вижда от таблицата при 10 (от 16) марки е вложен естественият оцветител каротин. Тази боя е по-приемлива от синтетичните бои, но показва за пореден път, че в индустриалните рецепти визуалните и вкусовите качества на козунаците се постигат с използване на заместители и химикали", обясняват от организацията.

Ето и изводите на "Активни потребители":

1. Индустриалните рецепти за козунаци въпреки претенциите са много далече от домашния оригинал. В тях се установяват средно по 2 нетрадиционни суровини/заместители, и 6 технологични добавки (Е-номера) и оцветители.

2. В повечето търговски марки козунаци отсъства краве мляко, а в една дори и яйца или техни заместители.

3. Съвременните индустриални козунаци определено са много по-евтини от домашните. Всички „иновации“, като влагането на нетрадиционни съставки и химикали, имат за цел да намалят себестойността и да удължат трайността на това което се е получило.

4. Продаваните индустриални козунаци са нискокачествен заместител на оригинала. Вложените суровини/заместители/добавки и технология на производство са тотално различни от домашната рецепта.

И какво предлагат да се предприеме

Очевидно е, че отдалечаването от класическите рецепти се превръща в лавинообразна тенденция. Време е да се потърсят механизми за ограничаване на тази епидемия. Възможните решения са поне няколко:

1. Създаване и стимулиране на използването на знаци за качество и/или незадължителни стандартни (от типа "Стара планина", "България", БДС за кисело мляко, сирене кашкавал и т.н.)

2. Законова защита на популярни наименования само за продукти, които се придържат към традиционни съставки или не използват индустриални заместители (например наименованието "ОЦЕТ" може да се използва само при натуралните продукти)

3. Стимулиране провеждането на повече и по широкомащабни тестове на качеството и осветляване реалното качество на конкуриращите се продукти.

     

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване