04/02/18 15:45
(transmedia.bg)

ТЕЦ „Варна“ иска да продава скъп ток на регулиран пазар

Придобитата наскоро от бившия министър на транспорта в правителството на Пламен Орешарски и близък до ДПС депутата Делян Пеевски варненски бизнесмен Данаил Папазов ТЕЦ „Варна“ иска  да се включи в енергийния микс на страната. В края на миналата седмица централата е внесла заявление за това в Комисията за енергийно и водно регулиране. Поискана е преференциална цена от 191 лв. за мегаватчас при средна за пазара сега от около 70 лева. Това съобщи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Според Велев включването на централата към енергийната система на България ще струва на потребителите 250 млн. лв. годишно. „Цената на електроенергията за крайните клиенти ще се вдигне средно с 16%“, каза председателят на АИКБ.

Собственикът на централата Папазов коментира пред „Капитал“, че цената не е точно такава и е „много по-ниска от тази на ВЕИ“. „Ние сме направили нашите сметки и сме подали заявление. В правомощията на КЕВР е да определи конкретна цена и количество енергия. Възможно е напълно да ни откажат. Ако това се случи, ще търсим други възможности за реализация на продукцията – износ, балансиращ пазар и т.н.“, обяснява пред изданието Папазов.

Заради очакваното поскъпване на тока работодателските организации обявиха готовност за протести и се заканиха да сезират институциите в Брюксел за подготвяната нерегламентирана държавна помощ. Бизнес организациите протестират и срещу дългосрочните договори на двете американски електроцентрали.

„ТЕЦ Варна“ беше собственост на CEZ до края на минлата година и не работеше. Причината е, че според анализите на чехите това е икономически необосновано. ТЕЦ работи на въглища и не спазва еконормите. Във втората половина на миналата година CEZ реши да се раздели с бизнеса си в България. Освен процедурата за продажбата на електрео-разпределителните компании, която приключи със скандалната сделка с „Инерком“ на Гинка Върбакова, чехите се разделиха и с ТЕЦ-а.

Те го продадоха на варненската „Сигда“, която се контролира от близкия до ДПС бивш транспортен министър Данаил Папазов. В новото ръководство на купеното дружество влезе и друга свързвана с Пеевски фигура – Георги Христозов, който оглавяваше държавни енергийни фирми, включително БЕХ.

Цената на сделката не е публична, но според годишния отчет на CEZ чистият приход от варненската продажба е 48.5 млн. евро. Компанията на Папазов взе 24 млн. евро кредит от Първа инвестиционна банка на 13 декември, а за остатъка бившият транспортен министър казва пред „Капитал“, че са направени разчети за напред във времето.

Още през декември Папазов обяви, че ще възстанови дейността на централата, но на природен газ. Очакванията бяха, че ще се бори в търговете за студен резерв, тъй като поради остарялата си технология е неконкурентна за свободния пазар.

Но очевидно новите собственици на ТЕЦ имат по-мащабни планове и се целят в регулирания пазар. При това на многократно надвишаващи средните цени стойности.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване