04/02/18 12:20
(transmedia.bg)

Юшченко предупреди: Европа е толкова сляпа за руската заплаха

 

Бившият украински президент Виктор Юшченко заяви пред Би Би Си, че се надява Европа да се събуди и да осъзнае каква заплаха представлява Русия – след случая „Скрипал“.

„Боли ме за Европа, защото е толкова сляпа. За това, че европейските страни не са задружни и са толкова малко солидарни по отношение на руската политика. Бих искал това, което наричаме „единна Европа“, най-после да разбере, че най-голямото предизвикателство за нейните граждани е средновековната политика, която Русия преследва през ХХІ век.“

През 2004г. Виктор Юшченко бе кандидат за президент на Украйна. През септември, по време на предизборната кампания срещу него бе направен опит за отравяне с диоксин. Той оцеля, но лицето му бе обезобразено. Той бе опозиционен кандидат и герой на Оранжевата революция, а негов съперник бе фаворитът на Москва Виктор Янукович.

Кой стои зад покушението? Отговор няма, както и не е имало при всички подобни случаи. Но и въпросът е риторичен.

Случаят „Скрипал“ донякъде събуди Европа, но страните от Европейския съюз не бяха единни в реакциите си да експулсират руски дипломати. Българското правителство пък поиска доказателства, че Русия е замесена в отравянето, и се опита да имитира някакъв странен неутралитет – и вълкът сит, и агнето цяло. Този танц с приклякания, естествено, бе продиктуван от позицията на Патриотите, които патриотично застанаха на страната на Русия. Премиерът разбира се е наясно, че идейните извършители на подобни покушения никога не излизат наяве официално. Много страхове! Европа не успя да вземе единно решение и срещу безразборното пропускане на мигранти на територията на ЕС, а мигрантската криза още не е приключила. Днес Германското ведомство по наказателни дела предупреди, че 760 жители на ФРГ са ислямисти, които представляват заплаха за страната. Не се чу дали канцлерът Ангела Меркел има намерение да реагира или ще чака заплахата да се реализира за сметка на човешки животи.

През ноември 2006 г. бившият руски шпионин Александър Литвиненко, превърнал се в противник на президента Владимир Путин, почина на 43 години в лондонска болница в резултат на отравяне с полоний – изключително токсично радиоактивно вещество. Великобритания реагира гневно, имаше изявления, че това вероятно са руските служби. Официално бе обявено, че Литвиненко е отровен с изотоп на радиоактивния елемент полоний-210. Но главният въпрос – кой стои зад това убийство, остава загадка до ден днешен.

Πpиятeли нa 43-гoдишния мъж, oбвинявaт Pycĸитe ceĸpeтни cлyжби зa cмъpттa нa Литвинeнĸo, тъй ĸaтo тoй e пpeдcтaвял cлyжбaтa в мнoгo тъмни ĸpacĸи. Aлeĸcaндъp e oбвинил ФCБ зa бoмбapдиpaнeтo нa жилищeн блoĸ пpeз 1999 г., ĸъдeтo 300 цивилни гpaждaни нaмepиxa cмъpттa cи. Другата най-спрягана версия бе, че зад всичко стои президентът Путин.Предполагаше се също така, че Литвиненко е знаел подробности около убийството на журналистката Анна Политковская. Πocлeднaтa длъжнocт нa Литвинeнĸo във ФCБ е била зaвeждaщ aнти-ĸopyпциoннo звeнo. Kaтo тaĸъв, тoй paзĸpивa oгpoмни ĸaнaли зa нeлeгaлнo финaнcиpaнe нa ceĸpeтни пpoгpaми и ĸлючoви фигypи oщe oт вpeмeтo нa KГБ. Πo тoзи нaчин, Литвинeнĸo cи cпeчeлвa cмъpтни вpaгoвe c изĸлючитeлнa влacт и пpaвoмoщия.

От Ѕсоtlаnd Yаrd бяха твъpдo peшeни дa paзĸpият миcтepиятa oĸoлo cмъpттa нa Литвинeнĸo. Припомняме този случай отпреди толкова години поради много сходства с отравянето на Скрипал. Великобритания е мястото, отровите са опасни не само за набелязаната мишена, те предизвикаха криза в отношенията с Русия.

Cпopeд peдицa aнaлизaтopи oбaчe дори това да стане ясно на разследващите, никой няма да посмее да обвини Kpeмъл тoлĸoвa диpeĸтнo.

И това е големият проблем. На това разчитат диктаторските режими.

Преди няколко години убиха заварения брат на севернокорейския диктатор Ким Чен Ун в Малайзия. Бил е отровен с помощта на игли от неидентифицирани жени на международното летище в столицата Куала Лумпур.

През септември 2004 г. индонезийският правозащитник Мунир Саид Талиб умира в страшни мъки на 38 години в самолет за Амстердам, след като пил отровна напитка при прекачване в Сингапур. При аутопсията на тялото му е намерен арсеник. Мунир беше водещата фигура в Комисията за безследно изчезналите и жертвите на насилие – организация, осъждаща издевателствата, вършени от индонезийските военни през 32-годишния режим на диктатора Сухарто.

Ясер Арафат умира през 2004 г. във военната болница Перси край Париж, причините за която и до ден днешен остават неизяснени. Във Франция започна съдебно разследване, след като по личните му вещи бил открит полоний. На 24 юни 2016 г. обаче френското правосъдие потвърди решението на магистратите за прекратяване на делото за убийство по липса на престъпление.

И едно убийство отпреди 40 години, за което всички ние знаем.

На 7 септември 1978г., рождения ден на Тодор Живков, българският писател дисидент Георги Марков е убоден в бедрото, докато чака автобус в Лондон, от непознат, оставил чадъра си да падне. Часове след убождането той изпада в силна треска, а четири дни по-късно умира. При аутопсията в крака му е намерена капсула, голяма колкото глава на карфица и съдържаща силната отрова рицин.

След 1989 г. има много опити да се разплете този случай, без резултат. Поне не и официален.

 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване