04/03/18 10:52
(http://budnavarna.bg/)

Община Варна ще прави музей къщата на Антон Новак в Морската градина

Къщата на Антон Новак, в която създателят на Морската градина е живял, докато е управлявал парка, става собственост на Община Варна. Имотът ще бъде прехвърлен от държавата за безвъзмездно управление на местната управа. Решението за придобиване на сградата взе Общинският съвет на днешното си заседание.

Идеята е къщата, която се намира до Алпинеума в Морската градина и е с излаз на бул. „Приморски“, да се превърне в музей за създателя на Морската градина и за историята на парка. Сградата е построена през 19 век. Изборът на мястото й съвсем не е случаен. Днес постройката изглежда невзрачна и нашарена с графити, но някога е била дом за създателя и управителя на Морската градина Антон Новак и семейството му. Построена е специално за него през 1899 година.

За бъдещето на сградата и идеята за превръщането й в музей за делото на озеленителя се заговори през 2013 година. Тогава наследници на Новак се срещнаха с кмета на града Иван Портних по повод 40-годишнината от създаването на Дружеството за Българо-Чешко и Словашко приятелство във Варна. Градоначалникът се ангажира да бъде проверена собствеността на сградата и да съдейства за осъществяване на идеята за музей.

През есента на 2016-та Moreto.net отправи въпроси към Община Варна за развитието на въпроса и за резултатите от извършените проверки. Чия е собствеността на зданието, което е обитавано от семейството на Новак, тогава не стана ясно.

От историята се знае, че озеленителят е напуснал жилището след уволняването му през 1937 година. Новак е бил главен градинар на Варна 42 години. Още на 35-годишна възраст е назначен за управител на Морската градина, която създава сам и която е смятана за най-красивия парк на Балканите по онова време.

Антон Новак създава общо 37 парка в морската столица. При пристигането си във Варна заварва само Централната градска градина от 6 дка. Заема се с плана на инж. Анри Мартинес за създаване на парк край морето и започва първите дейности по изравняването на бреговата ивица. Разработва подробен план за озеленяването и оформянето на цветните алеи на наречената от него за първи път Приморска градина, както и за изграждане на система за напояване. Дървесна растителност набавя не само от страната, но и от чужди държави. Доставки с кораби се извършват дори от Азия.

източник: Морето.нет

Материалът Община Варна ще прави музей къщата на Антон Новак в Морската градина е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване