04/04/18 17:18
(http://www.clubz.bg/)

Боян Петров отново поема към върховете, единият е Еверест

Боян Петров. Снимка Личен архив

Боян Петров тръгва на нова експедиция на 10 април, разкри самият той на пресконференция. Поредните върхове са част от проекта му "Българин на 14х8000". Това е броят на всичките 8-хилядници и алпинистът трябва да покори само още четири, за да стане първият българин, записал постижението. И 30-и в света.

Първи в плановете на Петров е най-ниският сред осемхилядниците - Шиша Пангма (8027). Той е и единственият от кота 8000, който е изцяло в Тибет. За последен път е атакуван от българи през пролетта на 1999 г., когато го изкачват Дойчин Василев и Карина Сълова.

В рамките на същата експедиции Боян Петров планира да изкачи и най-високия връх на планетата - Еверест (8848 м), откъм Тибет.

След това преборилият два пъти рака и тежка катастрофа алпинист възнамерява да атува два 7-хилядника (Кан Тенгри в Киргизия и Победа в Тяншан) с цел да не губи аклиматизация. Това ще стане през лятото, а есента Боян се завръща в Тибет, за да катери Чо Ойо (8201 м).

Така ще му остане само един 8-хилядник, Лхотце (8516 м), който е на мушката на Боян Петров за 2019 г.

Днес Петров е минал функционални изследвания, които са показали, че състоянието му е отлично и сравнимо с това през миналата година, когато той имаше доста успехи. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване