04/04/18 08:49
(transmedia.bg)

Прокуратурата няма да разследва контрабанда в „Булгартабак“ по турския доклад

Българската прокуратура няма да образува разследване във връзка с данните, изнесени в доклада на турските служби, според които „продуктите, идващи от българската компания „Булгартабак“, са се превърнали в източник на контрабанда в Турция“.

Това става ясно от отговор на главния прокурор Сотир Цацаров на въпрос на „Дневник“.  По думите му „няма данни за престъпление“ и след проверка наблюдаващият прокурор по случая е отказал да образува досъдебно производство.

„Турската страна ни уведомява, че по отношение на този доклад и констатираните действия на контрабанда на цигари тези действия на контрабанда на цигари касаят цигари със съответни марки, без в тях да се твърди, че производител на тези марки е „Булгартабак“ или че те са резултат на нелегално производство“, заяви главният прокурор. По думите му най-важното в отговора от турските служби било, че в Турция няма разследвания, образувани във връзка с доклада.

По направената от прокуратурата проверка са изискани данни от всички български ведомства, от които може да е налице релевантна информация по случая – Гранична полиция, Агенция „Митници“ и др. „Чрез ДАНС в рамките на проверката, тъй като това е пътят, по който ние може да добием информация от съответните партньори – турските служби – бе изискана информация от наблюдаващия прокурор от СГП по отношение на това какво е естеството на въпросния доклад, кой е създал този доклад, какви са целите на доклада и най-важното за какво е използван този доклад. Под това имам предвид дали той е послужил за основа за съответни разследвания в Република Турция“, обяви пред журналисти Цацаров.

По думите му отговорът, получен от „съответното поделение на турското министерство на вътрешните работи“, гласи, че докладът на турските служби „има аналитичен характер и е предназначен за целите на превенция на контрабандата“, като е бил представен пред „Интерпол“. „Най-важното, което ни уведомява турската страна, е, че въз основа на доклада в Република Турция не са предприети каквито и да е производства. Т.е. там няма каквито и да е било действия по разследване и наказателно преследване“, каза още главният прокурор.

Българската прокуратура започна проверка през по доклада на турските служби през декември 2017 г. Още с обявяването на проверката главният прокурор Сотир Цацаров изрази предположение, че първите действия на наблюдаващия прокурор ще са да пита Интерпол с каква цел е създаден доклада и кой е авторът на този доклад. Да се установи какъв е поводът за съставянето му и за какви цели е ползвана информацията в него.

Цацаров каза тогава, че „всичко, което е стигнало до прокуратурата представлява страници, които нямат заглавие, официален автор, нямат дори и обозначение на службата, която е създала доклада“. „Всички тези данни ще трябва да бъдат изискани чрез МВР директно от Интерпол, за да се разбере действително не само авторството на доклада – естествено никой не се съмнява, че той е създаден от турските служби, но по отношение на това с каква цел – информационна, аналитична, както и данните, които са представени в него“, заяви още главният прокурор.

Данните на турските служби са били изпратени и до Интерпол още през лятото на 2017 г., но преди края на миналата година  нямаше никаква реакция от властите у нас. След като се появиха серия публикации в медиите вътрешният министър Валентин Радев заяви, че докладът е пристигнал в МВР, и че той се е запознал с него. Първите коментари на Радев бяха, че в доклада не съдържа твърдение, свързано с „Булгартабак“, и обяви, че ще питат компанията за констатациите на турските служби.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване