04/05/18 08:40
(transmedia.bg)

Испания арестува автора на„швейцарския диск“ с данъчни измамници

По искане на Швейцария Испания арестува бившия компютърен специалист от банка „Ейч Ес Би Си Суис“ Ерве Фалсиани. Той е известен като „Сноудън на данъчните измами“ или разобличителя от „Суислийкс“.

Скандалът „Суислийкс“ с кражбата на десетки хиляди банкови документи разкри съществуването на недекларирани сметки в женевския клон на Ейч Ес Би Си, принадлежащи на хиляди укриващи доходи лица от цял свят.

Скандалът избухна още през 2009 г., когато френското министерство на икономиката разкри, че разполага със списък от 3000 французи със сметки в Швейцария за общо около 3 млрд. евро. В края на 2009 г. файловете от списъка „Фалсиани“ позволяват да се идентифицират 127 000 сметки на 79 000 лица от 180 националности.

Предадената от Фалсиани информация води до данъчни разследвания и съдебни присъди във Франция, Испания, Аржентина и Великобритания.

През ноември 2015 г. Ерве Фалсиани е задочно осъден от швейцарски съд на пет години затвор за икономически шпионаж.

„Арестът е извършен в Мадрид. Той бе задържан на улицата на път за конференция“, съобщи представител на испанската полиция. Той не уточни защо Швейцария издирва Фалсиани, а само посочи, че тя иска екстрадицията му.

Ерве Фалсиани е смятан за герой сред разобличителите на глобалната финансова система, тъй като файловете на банка Ейч Ес Би Си позволиха на водена от френския вестник „Монд“ група журналисти да разкрият огромна европейска схема за избягване на данъчно облагане. Френската преса го кръщава „Сноудън на данъчните измами“, отбелязва АФП.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване