04/05/18 08:38
(transmedia.bg)

Министър Радев: Не само чистачката, а и социален работник е гонил бегълците от затвора

 

Само един от надзиратели, били на смяна при бягството на двамата затворници от Централния софийски затвор, е бил въоръжен. Това съобщи правосъдният министър Цецка Цачева в четвъртък пред бТВ.

Според Цачева въоръженият служител не е успял да реагира, тъй като е бил повален на земята, а след това не посмял да открие огън заради оживения трафик. Това е нейният преразказ за ситуацията по заснетото от охранителните камери. На входа се виждат още двама надзиратели, които обаче според разпоредбите не трябва да носят оръжие и дори с палки.

По повод исканата й оставка от БСП Цачева заяви, че ще напусне поста си само ако премиерът Бойко Борисов го пожелае.

МВР продължава да издирва двамата рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев. Властите не изключват и възможността те вече да са напуснали страната.

„Пелов може би е щял да избяга миналата година, ако не бяхме подали сигнал. Бягството му може би е било предотвратено миналата година.“

Така вътрешният министър Валентин Радев коментира в интервю за Нова телевизия факта, че МВР още от 2017г. е имало информация за планирано бягство на един от двамата рецидивисти.

„Дали сме съответната информация на затвора и те може би са предотвратили бягството му миналата година. Може би иначе е щял да избяга тогава“, заяви той. МВР шефът уточни, че сигналът за готвено бягство е дошъл през юли 2017.

Надяваме се, че не са успели да избягат зад граница. Кръгът около тях се затяга, каза още министърът. Затворени за затворниците са всички граници, включително зелените.

„Няма да си давам оценка дали се справяме добре. Оценката я дават нашите партньори. Според тях се справяме повече от добре, да не кажа отлично“, посочи той в отговор на въпрос за бягството на двамата затворници и преминалите без проверка наскоро група влизащи в страната пасажери на летище София.

Според вътрешния министър двамата бегълци вече са се разделили и се укриват индивидуално. Предположението си той прави на база психопрофилите на затворниците.

Радев коментира и информацията, че само чистачка от затвора е опитала да спре бегълците: „Не е така с тази чистачка. Всички така го казвате. Има и един социален работник. Той е служител на затвора и се е затичал след тях, бягал е по левия тротоар. Той стреля по Пелов, човекът се е скрил зад дърво. Чистачката не е осъзнавала какво се случва. Жената е искала да види и тя, защото не е повярвала какво се случва. Повече от това не са могли да направят, защото отвън е пълно с автомобили.“

Той обясни, че служителите на територията на затвора са били невъоръжени, защото такива са правилата.

Бившият директор на Централния софийски затвор Милети Орешарски коментира пред Дарик радио, че слабото място на сградата е гишето, на което се предават вещите на затворниците. Това според него е единственото място, откъдето може да се излезе, без да се преодолява заграждението, а вратата след него е неохраняема. Орешарски каза, че в затвора е по-трудно да се изкара, отколкото да се вкара оръжие – чрез служител, затворник, близки, чрез храната, с дрон, с прехвърляне, с коли на доставчици.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване