04/05/18 08:30
(transmedia.bg)

САЩ ще обявят днес първите санкционирани руски олигарси от „Списъка на Путин“

Първите санкционирани руски олигарси от  „Списъка на Путин“ на Държавния департамент най-вероятно ще бъдат обявени още днес в САЩ, съобщава „Ройтерс“. Според няколко американски издания, сред които и „Вашингтон пост“ става дума за не по-малко от 5-6 човека.

Не е ясно и какви точно ще бъдат ограниченията, произтичащи от закона „За противодействие на противниците на Америка чрез санкции“ (CAASTSA), приет в отговор на разкритията за руска намеса в предизборната кампания в САЩ през 2015-2016 г.

Първите санкции по CAASTSA бяха въведени на 15 март срещу 19 души и 5 организации, сред които и разузнавателните служби на Русия, свързани основно с дейността на т.нар. Фобрика за тролове в Санкт.-Петербург, финансирана от Евгений Пригожин.

Американските медии не посочват конкретни имена. Публикуваният през февруари списък включваше над 90 души, ръководители на най-големите руски държавни и частни корпорации.

Българското издание „Дневник“ цитира  Си Ен Ен, според която екипът на специалния прокурор Робърт Мюлър е разпитал двама руски бизнесмени по разследването за предполагаеми връзки на Русия с предизборната кампания на президента Доналд Тръмп. Целта е да се провери дали кампанията е била финансирана с руски средства чрез подставени лица. В САЩ е забранено чужденци и особено чужди държави да финансират политически кампании.

Телевизията твърди, че на единият руски бизнесмен е бил изпратен неформален въпросник с молба за разговор и такъв е бил проведен неотдавна. С другия е разговаряно веднага след приземяването на частния му самолет в Ню Йорк, където са били прегледани и електронните му устройства.

Русия отрича категорично да има нещо общо с твърденията за тайна намеса на държавата във вътрешната политика на САЩ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване