04/05/18 09:52
(http://www.clubz.bg/)

Столтенберг: НАТО не цели да изолира Русия, но трябваше да сме твърди

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка EPA/БГНЕС

НАТО не цели да изолира Русия след атаката срещу бившия двоен руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания миналия месец, но алиансът трябваше да предприеме тежки мерки срещу Москва в знак на неодобрение, заяви главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Миналата седмица НАТО отне акредитациите на 7 руски дипломати, а молбите за акредитиране на трима други няма да бъдат разгледани. Маскималният брой руски представители също бе ограничен от 30 на 20 след нападението в Солсбъри, за което Западът обявинява Русия. Москва все още продължава да отрича, че е замесена в атаката.

„Ние се стремим към по-добри отношения с Русия, защото тя е наш съсед и винаги ще бъде така. Ние не искаме да изолираме Русия,“ каза Столтенберг по време на посещението си в Отавския университет.

Той допълни, че съюзниците и партньорите на НАТО са реагирали по този начин, тъй като атаката срещу Скрипал и дъщеря му не е единичен случай. Според думите му, те са разтревожени от по-агресивното поведение на Русия, което е довело до анексирането на Крим, дестабилизацията на Източна Украйна, изявената подкрепа спрямо сирийския президент Башар Асад и намесата във вътрешните работи на много други държави. През 2014 година НАТО прекрати гражданско-военното си сътрудничество с Москва, след като руската армия анексира Крим.           

По-рано в. „Таймс“ съобщи, че британските спецслужби предполагат с висока вероятност, че са открили местоположението на лабораторията, където нервнопаралитичното вещество е било произведено. Тази информация бе разкрита след като Изпълнителният съвет на Организацията за забрана на химческите оръжия (ОЗХО) отхвърли искането на Русия да участва в разследването. На заседанието в сряда всички страни членки на Европейския съюз, както и САЩ, гласуваха „против“ предложението на Москва, а тя бе подкрепена от Китай, Азербайджан, Иран, Алжир и Судан.

Повече от 100 руски дипломати бяха експулсирани от западни държави след атаката в Солсбъри на 4 март. Вълната започна с отстраняването на 23 руски дипломати от Великобритания, след като Русия не спази ултиматума да даде обяснение за отравянето на бившия двоен агент и дъщеря му. Двадесет и осем други държави, сред които не е България, последваха примера на Тереза Мей.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване