04/06/18 09:05
(transmedia.bg)

Британският The Times показа мястото, където е произведен „Новичок“

 

Веществото „Новичок, с което бяха отровени бившият полковник от ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия, е произведен в лабораторията на град Шихан, Саратовска област, съобщава британският The Times. Той е затворен град на около 800 километра от Москва.

Това става известно от брифинг на британските спецслужби. Те смятат, че в Шихан са правени изпитания с „Новичок“ в последните десетилетия. Според тях Русия има малко запаси, които се ползват само „за целенасочени убийства“.

В Шихан се намира един от филиалите на Държавния научно-изследователски институт по органична химия и технологии, където е работил и Вил Мирзаянов, който нарича себе си „един от създателите на „Новичок“ (днес живее в САЩ).

The Times пише, че британските спецслужби с голяма доза увереност твърдят, че са знаели за точното местонахождение на лабораторията, където е произведен „Новичок“ и преди покушението на Скрипал.

По-рано специалисти на военната лаборатория Портън-Даун идентифицираха „Новичок“, но не определиха точния му източник. Великобритания потвърди, че изводите за участието на Русия в отравянето на Скрипал и дъщеря му са направени по данни на разузнаването.

Нервно-паралитичният газ Новичок, с който бяха отровени бившият руски шпиони Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, е произведен в научно-изследователска база в Шихани – затворен град на 800 км от Москва.

 

Русия категорично отрича всякаква съпричастност с атентата Тази нощ дипломатическия представител на Русия в ООН Василий Небензя предупреди Великобритания, че „си играе с огъня“ и „ще съжалява“ заради изказването на премиера Тереза Мей, че „много е вероятно“ Русия да стои зад атаката.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване