04/06/18 08:08
(http://regiona.bg/)

/Видео/ Километрична опашка от миряни пред „Въведение Богородично“ в Благоевград

Хиляди благоевградчани от ранни зори се редят кротко и смирено на опашка пред храма „Въведение Богородично“, за да спазят традицията и минат под масата. Днес е официален неработен ден, според традицията  и православието е най-тежкият празник и не се работи нищо, спазва се строг пост. Затова всички са предпочели да отдадат предаността си към Спасителя и отидат на църква.

На Велики (Разпети) петък – най-тежкият ден за Божия син – не се отслужва литургия. Днес се изнася светата плащаница, чието носене напомня за носенето на Христовото тяло към Гроба.

Според представите на мнозина минаването под масата се прави за здраве, късмет и опрощаване на греховете.
Християните идват в храма и носят цветя така, както се отива на погребение на близък и скъп човек. Пристъпват с молитва към издигнатия гроб на Христос и благоговейно се покланят на изображението, а след това целуват последователно Христовото Тяло извезано на Плащаницата, Евангелието и Кръста и полагат цветята.

Навеждат се и преминават под издигнатото място, като по този начин изразяваме нашето преклонение, смирение и скръб пред гроба Господен, но също и благодарност за изкуплението което ни дари Спасителят.
После отново се покланяме пред издигнатия голям Кръст, изображението на св. Богородица и св. Йоан Богослов и ги целуваме.

Свещеникът ни дава цвете за благословение и духовна утеха символ на надеждата и вярата, че още малко и гроба ще остане празен и Христос ще Възкръсне.
Отнасяме цветето в дома си и го поставяме над иконите, за да ни напомня, че очакваме великия ден. В този смисъл минаването под масата не е от суетна вяра за здраве, късмет и прощаване на греховете, а водени от чиста и силна вяра – поклон пред Христовия гроб.

Материалът /Видео/ Километрична опашка от миряни пред „Въведение Богородично“ в Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване