04/06/18 08:28
(transmedia.bg)

Разпети петък: Със страданията си Иисус изкупва греховете ни

 

Днес православната църква отбелязва кръстната смърт на Иисус Христос. Разпети петък е денят, в който Божият син е разпънат, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството.

Днес хората отиват на църква, за да минат под плащеницата, с която е било покрито тялото Христово, свалено от разпятието.

Днес Иисус е претърпял безброй унижения, мъка и неимоверни страдания. В този ден от Страстната седмица постът е особено строг.  Църквата повелява днес да не се яде и пие вода. На Велики петък не се служи Света литургия, а се извършват Царските часове. Вечерта пък в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му.

Казват, че на Разпети петък и пиле не пее, и гнездо не вие. Всяко живо същество страда. В този ден никой не подхваща каквато и да е работа.

Велики петък е най-тъжният ден за Божия син Иисус Христос и за всички християни. Той бил разпитван, вменили му вина, а римският наместник Пилат Понтийски, подстрекаван от тълпата, която ревяла „Разпни го“, му издал тежка присъда. Иисус трябвало да отговаря на подстрекателските въпроси на Синедриона, за да бъде обвинен в богохулство и съден според юдейските закони. След като не успяват с тази стратегия, съдиите го обвиняват, че се е нарекъл Цар юдейски и подготвя бунт срещу римското управление на провинция Юдея. Така те Го предават на съд на римския легат в провинцията Пилат Понтийски. Той също смята обвиненията за неверни и предлага да го освободи, но тълпата, която се е събрала пред двореца, му крещи: „Разпни го, разпни го.“

Това е същата тази тълпа, която в неделя е скандирала в екстаз „Осанна, Осанна“. Пилат си измива ръцете, за да не паднe кръвта на Христа върху него и го предава на войниците. За присмех те слагат на главата му трънен венец вместо корона и го повеждат към Голгота – лобното място за разпъване на кръст на разбойниците и враговете на империята.

Нарамил тежкия кръст, с изранени нозе и обляно в пот и кръв лице, Иисус поема последния си път към хълма Голгота. Състрадателната Вероника изтрива лицето Му с кърпата си и я хвърля върху керемидите на оградата, покрай която минават. Така се появяват първите неръкотворни образи на Спасителя – „Свети Убрус“ („Светото покривало за глава“) и „Светата Тигла“ (от латинското тегула – керемида). На лобното място Христос е прикован към кръста и разпнат между двама престъпници. „Беше третият час и Го разпнаха. Имаше надпис за вината Му: Цар юдейски. С Него разпнаха и двама разбойници, единият отдясно Нему, а другият отляво. И се сбъдна Писанието, което казва: „и към беззаконници бе причислен“ /Марк, 15:25-28/.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване