04/06/18 10:27
(http://www.clubz.bg/)

Руският посланик в ООН: Великобритания ще съжалява

Руският посланик в ООН Василий Небензя предупреди Великобритания по време на вчерашното открито заседание на Съвета за сигурност, че „ще съжалява“, съобщи „Ройтерс“. Заседанието бе свикано по желание на Москва за обсъждане на британските обвинения срещу нея, че е замесена в отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му.

Припомняме, че преди седмици британският премиер Тереза Мей изпрати писмо до Съвета за сигурност, в което се казва, че е „много вероярно“ Русия да стои зад покушението, в отговор на което Великобритания и други западни съюзници експулсираха над 150 руски дипломати.

Чрез заседанито Кремъл целеше да  получи подкрепа от държавите в Съвета за сигурност, за да може да разследва съвместно с Лондон случая „Скрипал“.  Петнадесет държави гласуваха „против“ руското искане, сред които е Франция, САЩ, Полша, Нидерландия и Швеция. Това е вторият отказ на международна организация да одобри участието на Москва в разследването. Преди няколко дни Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) също отказа да даде достъп на Русия до пробите от отровното вещество „Новичок“.

По време на 30-минутовата си реч пред Съвета за сигурност Небензя категорично заяви:

„Не можахте ли да измислите по-добра фалшива история? Казахме на нашите британски колеги, че си играете с огъня и ще съжалявате".

Посланикът допълни, че Русия няма „авторски права“ върху „Новичок“, „въпреки, че името му звучи руско“ и, всъщност, САЩ и Обединеното кралство разработват нервнопаралитичното вещество. Неговото изявление бе направено на фона на разкритието на британските спецслужби, че предполагат с висока степен на вероятност местоположението на тайната руска лаборатория, където веществото е било произведено.

Според Небензя Великобритания се опитва да „дискредитира и делегитимира“ Русия и предупреди, че щом нещата се уталожат, Кремъл ще търси отговорност от Лондон.

„Ние вярваме, че действията на Великобритания издържат на всякаква критика и анализ. Ние нямаме нищо за криене...но се боя, че Русия има от какво да се страхува,“ коментира британският посланик Карън Пиърс пред Съвета за сигурност.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване