04/07/18 07:34
(http://www.clubz.bg/)

Бившият бразилски президент отказа да се предаде на властите

СВЯТ инасиу лулаcr

Бившият президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва отказа да се предаде на властите, след като Върховният съд му наложи 12-годишна присъда за корупция, подкуп и пране на пари, предаде Ройтерс. Бразилските власти бяха дали на Лула краен срок петък 17 часа местно време (23 ч. българско време) да се предаде доброволно, но той остана в сградата на съюза на металурзите в Саo Пауло.

Сградата е била заобиколена от хиляди привърженици на бившия президент, които протестирали срещу решението на Върховния съд. Според тях присъдата е била наложена, за да предотврати Лула от участие и евентуална победа на следващите президентски избори, а действията на бразилските власти били „антидемократични“.

Не е учудващо, че Лула е потърсил убежище при металурзите в Саo Пауло – същото място бе отправна точна на неговата политическа кариера преди почти 40 години, когато той бе начело на националните протести срещу военното правителство в Бразиля. Той бе президент на Бразилия за два мандата от 2003 г. до 2011 г., като неговите политики през този период засилиха икономическия растеж на страната и намалиха финансовото неравенство.

Обвиненията срещу Лула бяха повдигнати миналата година, когато бяха намерени доказателства, срещу бившия президент за приемането на подкуп от фирма по инжринерство, а в замяна на това той е уредил техни договори с държавното петролно дружество „Петролео Бразилиеро“. Според бразилския закон никой подсъдим не може да се кандидатира за обществени длъжности за поне 8 години. Това оставя бразилската левица без популярен кандидат на предстоящите президентски избори през октомври.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване