04/07/18 10:23
(http://budnavarna.bg/)

Благодатният огън идва тази вечер във Варна от Румъния

Благодатният огън се очаква да пристигне във Варна около 21.30 часа тази вечер – часове преди Възкресение Христово. В 23.45 започва пасхалното богослужение в Катедралния храм на морската столица „Свето Успение Богородично“.

За поредна година благодатният огън във Варна ще бъде взет от Румънската православна църква, заяви преди дни Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, научи BudnaVarna.bg.

Благодатния огън няма да бъде донесен във Варна от София, където български духовници го носят от Йерусалим, защото има голям риск да закъснее. За пристигането на огъня в морската столица ще съдейства Русенската епархия, която ще го поеме от Гюргевската епархия в Румъния.

Огънят ще бъде донесен от Букурещ заради по-близкото разстояние. Избран е този вариант, защото е по-бърз и по-удобен. Той ще позволи огънят да пристигне в нормалното уречено време, за да не се просрочва богослужението и да се започне в полунощ, обясни владиката.

За православните Великден идва с чудо. Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо.

Подготовката за слизането на огъня започва в събота сутрин. Всяка година параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството.

Материалът Благодатният огън идва тази вечер във Варна от Румъния е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване