04/07/18 21:38
(http://www.clubz.bg/)

Унгария избира парламент

Днес унгарците гласуват за парламент. Според прогнозите партията “Фидес” на настоящия премиер Виктор Орбан, заедно с коалиционните си партньори, ще спечели най-много гласове и той ще бъде оглави правителството за трети мандат.

Ключовият въпрос е дали “Фидес“ ще успее да си осигури мнозинство от две трети, което да й позволи да променя конституцията.

Днес ще бъдат избрани 106-ма депутати по мажоритарната система във всеки избирателен район. Останалите 93-ма народни представители ще бъдат избрани по пропорционалния метод.

Виктор Орбан определи изборите като "съдбоносни“ и призова привържениците да гласуват, за да "отвоюват страната си". В последната си предизборна реч той предупреди, че ако опозицията спечели, над 10 000 мигранти ще бъдат преселени в Унгария от други европейски страни.

“Голямата опасност е, че милиони ни заплашват от юг и европейските лидери не искат да защитят границите ни, а да пуснат мигрантите. Това е истината.“

Кампанията на Орбан се основава на антиимигрантска риторика и евроскептицизъм.

При бежанската вълна през 2015-та, той беше първият лидер, който нареди да бъде изградена ограда от бодлива тел по границата, за да спре мигрантите. Той остро възрази и на политиката на германския канцлер Ангела Меркел към бежанците. Унгария отхвърли квотното преразпределение на Евросъюза за приемане на кандидати за убежище.

Привържениците на Орбан го подкрепят, заради икномическата стабилност, която е осигурил в страната и заради сигурността, която според тях той е постигнал с мигрантската си политика.

Интересен детайл е, че малко преди началото на предизборната кампания, атаките на Орбан срещу финансиста Джордж Сорос чувствително намаляха. Акредитацията на унгарския филиал на създадения от милиардера Централноевропейски университет бе върната.

Орбан обвиняваше Сорос, че подстрекава миграцията към Европа и се опитва да влияе на унгарската политика, оказвайки подкрепа на неправителствени организации като "Трансперънси интернешънъл" и Унгарския хелзинкски комитет.

Във Виктор Орбан, обаче, противниците му виждат лидер, който разделя нацията и отдалечава страната от Европа.

Социолозите предвиждат подем и на крайнодясната партия “Йоббик”, която смекчи ксенофобската си реторика с цел да спечели повече бюлетини от гласоподавателите с умерени възгледи и да се превърне в основна опозиционна партия

Публикувана на 04/07/18 21:38 http://clubz.bg/66398-ungariq_izbira_parlament

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване