04/10/18 10:59
(http://budnavarna.bg/)

YouTube нелегално събира данни на деца?

След случая с Cambridge Analytica, компанията, която използваше нелегално събирани данни от Facebook за политически дейности, назрява нов скандал. Този път на прицел е YouTube. Компанията, твърдят от 20 организации за закрила на детето, нелегално събира данните на потребители под 13 години. „Google трупа значителни печалби от това, че използва и анализира личните данни и предпочитания на децата, които използват YouTube. Това се е случвало години наред и включва повече от 10 милиона деца само в Америка“, твърди една от организациите пред CNN.

Според правилата на най-голямата търсачка, никой не може да си направи профил в Google, ако не е навършил 13 години. Много често децата обаче просто лъжат за възрастта си и се регистрират, или пък просто ползват профилите на родителите си, алармират от организациите. Изследване на Trendera сочи, че 45% от децата между 8 и 12-годишна възраст имат профил в YouTube. Това дава възможност на Google да събира информация от търсенията им в мрежата и после да таргетира реклама към тях.

Въпреки че от компанията декларират, че не правят така, е ясно, че при вероятно често търсене на думата „играчка“, по-късно на децата се предлагат тъкмо такива реклами на играчки, коментират още от организациите. Заради това те искат Федералната комисия по търговията YouTube за нарушение на Закона за онлайн защита на деца в САЩ. Организациите желаят YouTube да промени правилата си на дейност и, ако има нарушение, да плати глоба.

Материалът YouTube нелегално събира данни на деца? е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Публикувана на 04/10/18 10:59 http://budnavarna.bg/32680-youtube-nelegalno-sabira-danni-na-detsa/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване