04/10/18 11:45
(transmedia.bg)

Путин замисля офшорки, за да спаси бизнеса от санкциите на САЩ

 

9 април се оказа „черният понеделник“ за руските активи – на фона на включването в санкционния списък на САЩ срещу редица руски компании и граждани инвеститорите се втурнаха да продават акции, курсът на рублата спрямо долара и еврото продължи да пада. Правителството на Русия обеща да подкрепи пострадалите от санкциите, а Кремъл и лично президентът Владимир Путин подготвя среща с пострадалите инвеститор и заплашва да отговори на американците.

Сутринта на 10 април, вторник, доларът се търгуваше по 63 рубли и повече, а еврото – по 77 рубли.

Правителството реши да създаде данъчен рай за пострадалите от санкциите.

В Калининградска област и край Владивосток, на остров Руски руското правителство реши да създаде благоприятни офшорни зони за компании, пострадали от американските санкции.

Ако бизнесмените изнесат своя чуждестранен бизнес под руска юрисдикция в планираните офшорки, предполага се, че ще получат свръхизгоден данъчен режим.

Днес стана ясно, че „Сбербанк“ е успяла да преживее гигантското падане на цената на акциите за 10 години (минус 17%). Такова не се е случвало дори по време на падането на руските акции поради санкциите след присъединяването на Крим. И всичко това при условие, че новите санкции на САЩ не влияят пряко на „Сбербанк“. Връзката тук може да се намери във факта,  че „Сбер“ е кредитор на компанията „Русал“ на бизнесмена Дерипаска.

Олег Дерипаска е и главният потърпевш от санкциите. Неговото състояние за един ден намаля с около една трета, както изчисли Forbes. „Русал“ на Дерипаска загуби половината от цената на своите активи, а от компанията си отидоха двама от независимите директори чужденци. Но по думите на експерти, не може да се замрази производството на алуминий в Русия, доколкото то е свързано със социално напрежение. По тази причина държавата ще намери възможност да помогне на бизнеса на Дерипаска. Правителството вече се е разпоредило. Разбира се бремето на такава помощ преди всичко ще се поеме от обикновените руснаци. Заедно с „Русал“ и другата компания на Дерипаска En+ е загубила практически всички руски активи. Загубите са колосални за най-голямата банка в страната „Сбербанк“, ВТБ (банката на Москва) и „Аерофлот“.

Кремъл нарече санкциите на САЩ отстъпление от пазарната икономика и обеща да отговори адекватно на американските мерки. „Сътрудничеството с руски контрагенти се оказа токсично“, обобщи ситуацията експерт пред „Новая газета“.

За всички останали компании от санкционния списък по-важен е европейския пазар. Европейският съюз засега зае изчаквателна позиция, докато проучи ситуацията.

* * *

Руският бизнесмен Олег Дерипаска контролира „РУСАЛ“ (руска компания, вторият в света производител на алуминий), компаниите Базовый элемент, En+ Group, Русские машины, Ингосстрах и др.

Той е изгубил за един ден 957 милиона долара заради новите американски санкции, съобщава Forbes.

В петък министерството на финансите на САЩ въведе санкции срещу 7 руски предприемачи, а също и срещу 12 компании, които те контролират, както и срещу 17 високопоставени руски правителствени представители, припомня ТАСС. Дерипаска се озова в санкционния списък, както и компаниите, които контролира.

В списъка се озова и Сулейман Каримов, изгубил 244 млн. долара, както и Виктор Вескелберг, който е изгубил заради това 41 млн. долара. Състоянието на Игор Ротенберг и на Кирил Шамалов, които също са в списъка, не се е променило. Капиталите на Владимир Богданов и на Андрей Скоч, попадащи също под санкциите, пък са се увеличили съответно с 1 млн. и 8 млн. долара.

Решението на американското правителство да включи милиардера Дерипаска в санкционния си списък може да даде отражение по целия свят, защото неговата бизнес империя има глобално присъствие и за партньори редица големи международни компании, отбелязва Ройтерс. Вашингтон наложи санкциите с аргумента, че физическите лица и компаниите под техен контрол извличат ползи от руската държава, която е въвлечена в „злонамерени дейности“ по света.

 

 

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване