04/11/18 08:08
(transmedia.bg)

Марк Зукърбърг пред Сената – много думи, малко конкретика

Основателят и главен изпълнителен директор на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг  прекара почти пет часа във вторник на „разпит“ от 44 сенатори на САЩ. Поводът – скандалните около социалната мрежа, че данни за нейни потребители са били използвани за манипулиране на американски гласоподаватели. По време на изслушването си Зукърбърг повтори извиненията, които преди това направи за проблемите на Facebook.

33-годишният интернет магнат обаче успя да отклони всякакви конкретни обещания към Сената за въвеждането на регулации към най-голямата социална медийна мрежа в света и други интернет компании в САЩ, пише Reuters.

„Ние преживяваме дълбока философска промяна в компанията“, каза Зукърбърг, облечен в тъмен костюм и вратовръзка, вместо типичните за него тениска и дънки.

На въпрос на сенатор Линдзи Греъм дали Facebook е монопол, Зукърбърг отговори: „Със сигурност не ми се струва така“. На второто запитване на сенатора „Защо да ви позволим да се саморегулирате?“, основателят на социалната мрежа отвърна, че по-точният въпрос е каква е правилната регулация. Той подчерта, че е отворен към регулациите и заяви, че компанията му ще изпрати до офиса на Греъм предложения за добри правила.

„Ще запозная моя екип с вашите въпроси, за да можем да проведем тази дискусия в различните категории, където мисля, че дискусията трябва да се случи“, каза Зукърбърг на съвместно изслушване в комисиите по търговията и съдебната власт на американския Сенат.

Инвеститорите останаха доволни от представянето му. Акциите във Facebook отчетоха най-голямото си дневно повишение за почти две години, като затвориха 4,5%.

Акциите паднаха рязко миналия месец, след като стана ясно, че личната информация на милиони потребители е събрана от Facebook от компанията Cambridge Analytica, която е консултирала предизборната кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп.Последната оценка на засегнатите потребители е до 87 милиона.

Това разкритие постави Facebook в криза на доверие сред потребителите, рекламодателите, служителите и инвеститорите.

Очакваното с огромен интерес изслушване в Сената не мина без театри, макар че повечето бяха от публиката. Там присъстваше дори активист, облечен в костюм като руски интернет „трол“.

Фоторепортерът за Associated Press пък пусна в Twitter снимка на  допълнителната възглавница, поставена на стола на Зукърбърг.

Носейки тъмен костюм и вратовръзка, вместо типичната си тениска и дънки, Зукърбърг остана до голяма степен сериозен докато сенаторитe му задаваха въпроси.

Но сенаторите, които зададоха остри въпроси, често бяха в неравностойно положение, защото всеки от тях имаше само пет минути за въпрос към милиардера.

Сенаторът демократ от Калифорния Камала Харис постави въпроса дали Зукерберг или неговите висши служители смятат да уведомят потребителите на Facebook за нарушенията с личните им на данните. Сенаторката беше сред недоволните от отговора.

„Неуспехът на Марк Зукърбърг да отговори на няколко критични въпроса по време на неговото представяне пред Сената днес ме остави загрижена за това доколко Facebook цени доверието и прозрачността“, написа тя в Twitter след изслушването.

Facebook разкри през септември, че руснаци с фалшиви имена са използвали социалната мрежа, за да се опитат да повлияят на американските избиратели през месеците преди и след изборите през 2016 г. Според социалната мрежа троловете са организирали събития, купували са реклами и са водели дискусии по чувствителни теми.

„Вярваме, че е напълно възможно да има връзка“, каза Зукърбърг, когато беше запитан дали има припокриване между „остърганите“ потребителските данни от Cambridge Analytica и политическата пропаганда от свързаната с Кремъл Internet Research Agency, по време на президентските избори през 2016 г., за която Facebook обяви, че е достигнала до 126 милиона души.

Федералната комисия по търговия на САЩ разследва дали Facebook е нарушила споразумението, което е подписала с агенцията през 2011 г. чрез действията си в скандала Cambridge Analytica.

В споразумението, което Facebook подписа за да приключи разследване на нарушенията на неприкосновеността на личния живот, компанията обеща да не представя погрешно степента, до която поддържа личната информация или сигурността на личната информация. Както и че ще иска съгласието на потребителите преди споделянето на лична информация с всяка трета страна.

Зукърбърг каза на сенаторите, че не е видял случаят с Cambridge Analytica като нарушение. Но призна, че Facebook не е уведомила Федералната комисия по търговия през 2015 г., когато за пръв път научил за събирането на данни от тази компания.

В петък Зукърбърг подкрепи предложеното законодателство, известно като Закона за честните реклами, което изисква сайтове на социалните медии да разкриват самоличността на купувачите на онлайн политически кампании. Във вторник обаче Зукърбърг не се съгласи да говори по-нататък от името на Закона за честните реклами.
„Ще се върнете ли тук и ще бъдете силен адвокат, за да видите, че този закон е приет?“, попита демократът сенатор Том Удал.

„Сенаторът, най-голямото нещо, което мисля, че можем да направим, е да го изпълним“, отговори Зукърберг като каза, че Facebook вече планира доброволно да се съобрази.

Удал продължи: „Бих искал отговор или не, или не“. Зукърберг отново се разтревожи и каза: „Ще насоча моя екип да се съсредоточи върху това.“

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване