04/12/18 08:09
(http://www.clubz.bg/)

Гледайте представянето на "Демократична България" (НА ЖИВО)

След неколкомесечно сътрудничество трите партии - "Да, България", "Демократи за силна България" и "Зелените", обявяват своя политически съюз. Те поканиха медиите в 11:30 часа в столичния хотел "Хилтън", за да представят "новото демократично политическо обединение на България". Името е известно от няколко дни - "Демократична България".

"Стъпките, които извървяхме дотук заедно с нашите партньори, са само началото. По време на събитието ще ви представим политическите партии, които участват в обединението, неговата структура и експертите, които ще вземат дейно участие в неговото развитие и позиционирането му на политическата сцена.

Нека заедно да дадем силен старт на новия политически проект", се казва в анонса.

"Днес е един добър ден за българската демокрация!", започна изказването си лидерът на ДСБ Атанас Атанасов взел повод от това, че авторът на тази крилата фраза, емблематична за целия т.нар. демократичен преход - Александър Йорданов, е в залата.

Атанасов отчете като грешка факта, че за последните парламентарни избори десните партии се явиха поотделно. "Разочаровахме нашите избиратели. Важното е, че сега сме заедно", даде заявка той.

"Искаме демократична България. Днес в нито една от т.нар. български институции няма нито един човек, който да защити избора на българския народ. Днешните управляващи не знаят къде се намират – България е член на НАТО и на ЕС. Какво е демократична България – парламентарна република с работещи институции. Дали е република може да се спори, а дали е с парламенрно управление е ясно... Кой днес ни управлява – днес във властта са заедно т.нар. патриоти заедно с политическия им антипод ДПС, партията на етническите турци. Борисов ги събра заедно. През 1989 г бях на 30 години, а тези, които бяха в ДС на моите години, сега са в най-силните си позиции", каза още Атанасов - "Ние поемаме курс към това да поискаме да се смени властта в нашата страна, да променим България!"

По думите му "Бойко Борисов не се притеснява от БСП, тя му е необходима да си надъхват взаимно избирателите. Бойко Борисов се притеснява от това да не се роди автентична дясна алтернатива, защото тя ще му спука балона".

По повод дебата, започнат от "изпадналата в немилост" от новото обединение СДС, за дясното, либералното, консервативното и патриотичното, лидерът на ДСБ посочи"

"Кои са леви, десни, либерали, консерватори – това би имало значение, ако имаше демокрация. Когато установим такава, тогава да оправяме тези проблеми".

"Отне ни време да направим това, което правим днес", призна и лидерът на "Да, България" Христо Иванов. "Днес наистина можем да бъдем обединени", допълни той. И изброи приоритетите пред дясното обединение:

Свободата - На първо място, винаги. Днес е заплашена от много фактори, отвътре и отвън. Имперския авторитаризъм се навдига и се опитва да установи влияние върху нас. България трябва да гарантира свободата на индивида, предприемача, словото.
Човешкият капитал – Това означава демографският проблем, образователната реформа.
Иновациите,  технологичната революция – Те разделят света на преуспяващи и на изоставащи. България трябва да има управление което да знае как да реагира.
Държавност – Трябва да имаме институции, които да гарантират справедливост.

"Имаме управление на хора, които не могат да решат нито една задача от тези, а политическото им оцеляване зависи от това те да не бъдат решени", обобщи Иванов.

"Събираме се, за да заменим тази власт с друга – по-добра. Нарекохме се просто "Демократична България", защото това е, което трябва да направим. Заедно сме, защото всички сме демократи, Заедно сме, защото всички сме зелени и искаме чиста България, заедно сме, защото животът на всеки започва с България, с Да, България", сля в един "слоган" трите партии съставляващи новото обединение Христо Иванов.

Час преди началото на събитието заработиха фейсбук страница и сайт на "Демократична България", който е на адрес demokrati.bg.

На него бе публикуван и екипът за управленски алтернативи на политическия съюз.

Участниците в политическия съюз започнаха да се събират по-рано пред "Хилтън".

Радан Кънев, Георги Ганев и Мартин Димитров.

Очаквайте подробности.

 

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване