04/12/18 14:08
(http://regiona.bg/)

Медицината напредва! Учени създадоха изкуствено сърце

Американски учени създадоха зряла сърдечна тъкан в лабораторни условия. За целта те използвали млади стволови клетки. За всичко това отишли само 4 седмици. Докато в утробата на майката сърцето на детето се формира напълно за 9 месеца, пише The Daily Mail.

Обикновено за създаването на тъкани учените използват стволови клетки, които са на късен етап от развитието си. Но изследователи от Колумбийския университет обработили с ток недиференцирани стволови клетки. Благодарение на факта, че младите клетки много по-добре реагират на стимулацията, тъканта на сърдечния мускул е узрявала много по-бързо, предава Бгнес.ком.

Специалистите разработили и методи за въздействие върху изкуствено създадена сърдечна тъкан и програма за измерване на честота и амплитудата на свиването на мускула. Изкуственото сърце ще послужи като модел за изследване на различни заболявания. Овен това върху него може да се проверява ефективността на лечебните препарати.

 

Материалът Медицината напредва! Учени създадоха изкуствено сърце е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване