04/12/18 23:31
(http://budnavarna.bg/)

Обявиха номинациите за награди „Варна“ в сферата на науката и висшето образование

снимка: Будна Варна

Общо седем личности и колективи са номинирани за награда „Варна“ за 2018 година в сферата на науката и висшето образование. На свое заседание експертната комисия за присъждане на отличието обяви три номинации за индивидуални награди и четири за колективни, съобщиха от пресцентъра на Общински съвет за BudnaVarna.bg.

В категория „Хуманитарни науки“ за индивидуална награда е номинирана проф. Виолетка Тачева. Тя е предложена за престижното отличие от Медицинския университет заради научно-творчески постижения, преподавателска дейност в областта на езикознанието и общия й принос в утвърждаването на Варна като международен езиков център. В същата категория за колективна награда, отново по предложение на МУ, е номиниран екипът на Отделение по ортопедия и травматология към УМБАЛ „Света Марина“ – Варна с ръководител д-р Калин Колев Михов.

Тази година няма номиниран за индивидуална награда в сферата на природните науки. За колективна награда обаче се предлага да бъде отличен научен колектив с ръководител доц. д-р Валентина Русева Тодорова – за научно постижение по проект „Проучвания на състоянието на морската околна среда и подобряване на програмите за мониторинг, разработени съгласно РДМС (ISMEIMP). Предложение идва от Института по океанология към Българска академия на науките.

Проф. д-р Росен Николаев е номинираният за индивидуално отличие в категория „Обществени науки“ заради монографията му „Оптимизиране планирането на производствено–транспортни дейности на предприятието с относителни критерии“. Номинацията за колективна награда в същата категория е за научен колектив с ръководител капитан II ранг проф. д-р Мирослав Йорданов Цветков – за научния проект „Информационна система за екологичен мониторинг на морските пространства на Република България“.

В сферата на техническите науки за индивидуално отличие е предложен проф. д.т.н. Николай Филев Джагаров – за забележителни, научни и педагогически постижения в областта на електротехниката, електроенергетиката и електрообзавеждането на корабите. Колективната награда пък се предлага да отиде при научен колектив с ръководител проф. д.а.н. арх. Атанас Димитров Ковачев – декан на Архитектурен факултет на ВСУ „Черноризец Храбър” – за проект Студентска лаборатория „Варна – град за хората“ съвместно с Община Варна.

Номинациите предстои да бъдат гласувани от членовете на ПК „Наука и образование“. Окончателното решение за тазгодишните носители на отличието ще бъде взето от Общинския съвет.

Материалът Обявиха номинациите за награди „Варна“ в сферата на науката и висшето образование е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване