04/12/18 06:02
(http://www.klassa.bg/)

Работодателите готови за протести срещу гнилите ябълки в енергетиката

 "Всички знаем, че има гнили ябълки в енергетиката, затова и битките за реформи в сектора и нашата протестна готовност - продължават". Това заяви Кирил Домусчиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) по време на общото събрание на организацията.

„Благодаря ви, че бяхме солидарни и единни, когато взехме решението за излизане на протест и всички ние вие казахте "Да". През миналата седмица бяхме на среща при омбудсмана Мая Манолова, за да говорим за така наречените американски. От няколко години очакваме политики за довършване на либерализацията на пазара на електроенергия, като този процес се забави. Производството на електроенергия остана без промяна над 50% от мощностите на системата не се използваха, а цената се увеличи с повече от 30%. Затова ние от КРИБ заедно с другите национално представени работодателски организации инициирахме нови протести и се обърнахме многократно към компетентните български институции във връзка с проблемите в сектор енергетика“, заяви Домусчиев.

„Смятам, че доста полезни неща се случиха през 2017 г., които станаха на база на инициативите на КРИБ. Виждате, че с един приличен диалог и с правителството, и с парламент, и с общини успяхме да постигнем важни цели и да стигнем до определени реформи“, коментира пред медиите Кирил Домусчиев, председател на КРИБ. „Относно реформите - някои от тях се случват, някои предстои да се случат. Виждате в енергетиката колко деен е КРИБ, като организация, в стремежа си да не допуска нови изкривявания“, допълни той и коментира, че вече вървим към либерализация на пазара на електроенергия, което е и една от основните препоръки на Световната банка.

Относно реформите, Домусчиев коментира, че има много поправки, които са се направили в различни закони, една от тях е възможността за по-лесен внос на чужди работници, която се е случила благодарение на инициативността на организацията. По думите му тази година ще бъде по-успешна от предишната и ще има добри условия за правене на бизнес в България.

„Инвестиционният климат в страната ни става все по-добър и все повече хора разширяват предприятията си, производството си, затова недостигът на работна ръка не е случаен. Безработица няма, заплатите растат и то със сериозни темпове“, коментира още председателят на КРИБ. Той добави, че като представляващи един сериозен процент от тези, които правят брутния вътрешен продукт на България е доволен от това, което е свършила конфедерацията.

На въпрос как КРИБ оценява външната политика на министър-председателя Бойко Борисов, Домусчиев уточни, че след като повече българи я одобряват и „ние като бизнес е нормално да я одобряваме, тъй като чрез тези бизнес делегации се отваря една възможност за много наши фирми да направят съответните контакти, както се случи и в Саудитска Арабия“.

„България има все по-добро лице навън, не говоря само за Европа, но и Азия давам за пример. Това може само да бъде полезно за нашия бизнес и за привличането на инвестиции от тези по-богати държави“, допълни Домусчиев.

Днес общото събрание избра нов управителен съвет на КРИБ. В него влизат професор д.т.н. инж Николай Вълканов от „Минстрой Холдин”г, Доминик Хамерс от "Геотехмин" ООД, Любомир Пейновски от "Клийнтех България" ООД, инж. Боряна Манолова „Сименс“, Стоян Мавродиев, изп. директор на Българска банка за развитие, Атанас Добрев, изпълнителен директор на Виваком, Андрей Евтимов, изпълнителен директор на "Доверие Брико" АД (Mr. Bricolage), Любомир Минчев, основател на "Телелинк България“, Борис Балев, изпълнителен директор на „БМФ Порт Бургас“, Петя Славова от „Инвестбанк” АС, Зарина Генчева от „Моушън Артс“, Иван Папазов от „БП Брандс Интернешънъл“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване