04/12/18 09:32
(http://www.clubz.bg/)

Страсбург чака властта до 13 септември да се разбере със Симеон за имотите

Българското правителство има срок зо 13 септември да изпрати своите възражения или да потърси споразумение със Симеон Сакскобургготски по два от казусите с царските имоти, за които бившият цар заведе дела в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. По третата му жалба - за собствеността на двореца "Кричим", съдът намира, че тя е недопустима.

Това се разбра от решения на ЕСПЧ, публикувани днес в сайта на институцията. Първата жалба на Сакскобургготски и сестра му княгиня Мария Луиза е за приетия от 41-вото народно събрание мораториум върху царските имоти до приемането на специален закон. Такъв обаче до момента нито е писан, нито приеман.

Втората жалба засяга обявяването за държавни на два имота - "Ситняково" и "Саръгьол".

Комуникирането от ЕСПЧ на двете жалби, тоест искането на становище от правителството и посочването на срок, означава, че съдът приема за допустими двете жалби и ще ги разглежда по същество. А според статистиката над 80 процента от случаите, в които съдът е поискал становище от съответната държава, делата приключват успешно за жалбодателите, коментира адвокат Михаил Екимджиев, който води делата в Страсбург, цитиран от "Дневник".

ЕСПЧ отхвърля като недопустима жалбата за Кричим и не приема вписването като наследници на царски братовчеди - защото те не са били въвеждани във владение на двореца.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване