04/12/18 05:49
(http://www.klassa.bg/)

ЧЕЗ иска 51% повече за нощния ток от юли

 В свое писмо председателят на КЕВР Иван Иванов признава, че ЧЕЗ възнамерява да повиши чувствително цената на електроенергията, предлагана от дружеството. Писмото му е отговор на питане от Корнелия Нинова от 5 април, в което тя поиска да узнае с колко ще се увеличи цената на тока за битовите потребители. Нинова изпрати писмо във връзка с поисканото повишение от "ЧЕЗ - Разпределение" и "ЧЕЗ - Електро". "Ще бъде ли това повишение двуцифрено и има ли връзка то с купуването на ЧЕЗ от "Инерком"? Исканото увеличение засяга близо 3 милиона потребители", написа тогава тя.

От писмото става ясно, че още на 30 март ЧЕЗ са поискали повишение на цената на тока. Нинова се възмути, че това е пазено в тайна въпреки многобройните въпроси. "Другите енергоразпределителни дружества обявиха официално исканията си. На многократните ни въпроси за ЧЕЗ бяха давани мъгляви отговори и бяхме обвинявани в лъжа, че ще има увеличение на цената на тока за хората", припомни лидерът на БСП.
"ЧЕЗ" иска увеличение с 51% на нощната тарифа, с 35% на цената за достъп, с 34% на цената за пренос, с 5% на дневната тарифа. "За сравнение: ЕВН са поискали увеличение на нощната с 5,4%, на дневната с 6,9%. "Енерго про" са поискали средно увеличение с 5,5%. Едните с 5%, ЧЕЗ с 51%. Защо ли? Ще плати ли народът и тази далавера на управляващите?", попита Нинова. Тя за пореден път настоя да научи дали правителството стои зад продажбата на "ЧЕЗ България" на Гинка Върбакова и "Инерком". Народът ли ще плати сметката на задкулисието, попита Нинова.
"Няма никаква драма за българските потребители какво искат дружествата. За хората в България, за бита и бизнеса има значение какво решение ще вземе КЕВР. Комисията ще вземе решение, за да защити обществения интерес", впусна се да успокоява по-късно вчера  председателят на КЕВР. Иванов обясни, че исканите от ЕРП-та увеличения са в различен диапазон. Искат се и цени два пъти по-високи от отделни дружества, било производители, снабдители или разпределители, призна той.
Eнергийният министър Теменужка Петкова пък заяви, че сигурността на електроенергийната система не се определя от собствениците на дружествата, а в тях работели изключително добри професионалисти. "Не бива да се заиграва със страховете на хората и да се акцентира върху това, че със смяната на собствеността на ЧЕЗ ще се промени цената на електроенергията. Не ЕРП-та определят цената, а българският регулатор", атакува тя Нинова. По думите на министъра държавата била на мястото си и хората трябвало да бъдат спокойни.
Припомняме, че в края на февруари ЕВН и "Енерго про" обявиха, че ще поискат повишаване на цените от 1 юли 2018 г. Те не посочваха какви са изчисленията им за новите цени с уговорката, че е възможно да настъпят промени, които щели да бъдат отразени. Работодатели прогнозираха скок в цената на електричеството за домакинствата с между 15 и 30% заради спекулативното, според тях, поскъпване на тока на свободния пазар.
Днес от 11 часа в НС председателят на временната комисия, която проучва сделката по продажбата на ЧЕЗ, Жельо Бойчев ще представи резултатите от работата й досега. Държавата ще направи щателна проверка на кандидата за купувач на доставчика на ток в Западна България ЧЕЗ, увери вчера Теменужка Петкова.



Енергийният министър Теменужка Петкова призова да се изчака решението на КЕВР
снимка Емилия Костадинова 

Компанията обвини БСП, че манипулира 
Ако ценовите заявления на ЧЕЗ бъдат приети, би се стигнало до средно увеличение на цената за битовите клиенти на ЧЕЗ с по-малко от 3 стотинки на киловатчас, БСП манипулира. Това побързаха да обявят ЧЕЗ, след като Корнелия Нинова публикува писмото от КЕВР. ЕРП-то реагира заради "манипулативни твърдения от страна на лидера на БСП относно внесените ценови предложения от дружествата на ЧЕЗ в България и опита да бъдат използвани за политически кампании". 
"Към момента делът на ЧЕЗ в крайната цена на електроенергията за бита е 8,39%, т.е. на всеки 100 лв. в ЧЕЗ остават 8 лв. и 39 ст. Останалите 91,61%, или 91 лв. и 61 ст. отиват за производството, преноса, данъци и др. налози. Към момента крайният снабдител на ЧЕЗ - "ЧЕЗ Електро", продава за битовите клиенти енергия по нощна тарифа под себестойност. Поради това предлагаме изравняване на нощните тарифи за стопанските и битовите клиенти", оправдава се ЕРП-то.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване