04/13/18 09:31
(http://www.clubz.bg/)

Руски медии: Докладът на експертите подкопава позицията на Лондон

Позицията на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) единствено подкопава позицията на Лондон, който настоява, че зад отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му стои Москва, пише руското издание "Комсомолская правда". То изтъква, че експертите на ОЗХО не са уточнили как точно се нарича веществото и дали някоя държава е пряко замесена в производството му.

Организацията обяви в публичен доклад вчера, че подкрепя заключенията на британското разследване за идентичността на използваната отрова, както и за самоличността на жертвите. Британските власти твърдят, че само Русия може да произведе химикала.

Резултатите от паралелното разследване, проведено от експертите на ОЗХО, които включват и наименованието на отровата, са изпратени на Лондон под формата на секретен доклад.

Вчера говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че докладът на Организацията за забрана на химическите оръжия е част от операция на Великобритания за дискредитиране на Русия.

"Няма никакви данни как, от кого и в какви условия са били взети пробите", каза Захарова, цитирана от телевизия Ар Ти (RT).

По думите й случаят изисква допълнителни усилия, включително съвместни - от страна на Русия и Великобритания. Русия има такава готовност, но настоява за пълен достъп до всички материали от разследването, каза Захарова. Тя допълни, че Русия няма да повярва на никакви изводи по случая, докато руски експерти не получат достъп до разследването.

Миналата седмица Изпълнителният комитет на ОЗХО отхвърли искането на Русия за съвместно разследване на случая "Скрипал".

ОЗХО е потвърдила само структурата на използваното вещество, "но по никой начин и неговия произход", коментира пред "РБК" Антон Уткин, руски експерт по химическите оръжия, цитиран от БТА.

"Лондон не би поканил експерти от ОЗХО, без да е съвсем сигурен какви резултати ще получат", каза той и добави, че все още никой не е доказал думите на британският външен министър Борис Джонсън, че само Русия "разполага със средства" за създаване на това вещество.

В публичната част от доклада специалистите от ОЗХО заемат доста предсказуемо "отстранено-обективистична" позиция, коментира пък политологът Андрей Кортунов.

"Авторите внимателно са прецизирали формулировките, за да няма съмнения в професионализма на експертите и за да не подтикват страните към някакви политически изводи".

Всяка от страните ще интерпретира доклада в своя полза и ситуацията остава в задънена улица, смята Кортунов. Той заяви, че не очаква Москва да реагира остро на заключенията на ОЗХО, защото в момента за Русия не е добре да влиза в конфликт с организацията.

Организацията поиска достъп до сирийския град Дума, за да проведе разследване на предполагаемата химическа атака, извършена вероятно от режима на Башар Асад., подкрепян от Москва.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване