04/13/18 07:02
(http://regiona.bg/)

Уникално бижу в центъра на Благоевград тъне в разруха…

Къща в уникален архитектурен стил на улица „Васил Мечкуевски“ в Благоевград е потънала в разруха.Тя е необитавана от години, а привлича погледи на десетки преминаващи…

Гледката, около някога красивата къща, е страшна, дворът е с бурени и растения колкото човешки ръст. Отпадъци навсякъде от всякакъв сорт, от обувки до празни кенове от бира. А самата постройка се руши, стълбите са разбити, няма прозорци, няма врати…. От всякъде пада мазилка. Добре, че къщата е с голям дувар и е по навътре в двора иначе, ако е на самата улица до сега да е станало някое произшествие.

Малкото бижу е било собственост на известна фамилия, която е била репресирана. Взета от Народната власт, къщата дълго време била ползвана от така наречения преди години „Жил фонд“ и там били настанявани хора нуждаещи се от жилище. След промените къщата е реституирана и върната на собствениците. Наследниците на апетитния имот живеят в София.

Според думите на съсед, къщата е продадена на две момчета, които имат намерение да стоят кооперация, но от известна време имат проблеми с документите и не могат да почнат строителството.
Така или иначе към момента това културно наследство се руши…

Какъв е статут на тази къща остана неясно. Ако е паметник на културата ,според сега действащия закон собствениците на паметниците на културата са задължени да ги стопанисват във вид и конструктивна цялост, която да позволи тяхното запазване. А не умишлено да вадят тухли от зидовете за по-бързото им събаряне, за да може да почне ново строителство.

Ако тази къща е част от местните паметници, то тя е прерогатив на община Благоевград. Т.е. общината е институцията, която трябва да следи какво се прави и какво не. Ако е опасна, сградата и собственикът не прави нищо, то според закона, кметът има право да предприеме действия за нейното съхраняване, реконструкция и реставрация чрез ипотекиране и вземане на банков кредит, който собственикът трябва да върне.

 

 

 

 

 

 

 

.

Материалът Уникално бижу в центъра на Благоевград тъне в разруха… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване