04/14/18 08:02
(http://www.klassa.bg/)

САЩ, Великобритания и Франция смазаха химията на Асад с три удара

 САЩ, Великобритания и Франция нанесоха удари по три цели, свързани със сирийската програма за създаване на химическо оръжие.

Едната цел в района на Дамаск е включвала научно изследователски институт, участващ в разработването на химически оръжия. В Хомс е бомбардирано хранилище. Третата цел са били хранилище на химикали и команден пункт.

Ударите бяха нанесени между 3.42 и 5.10 часа българско време, като атака беше обявена от президента на САЩ Доналд Тръмп в изявление до нацията. В него той обяви, че координираните усилия на САЩ, Великобритания и Франция срещу сирийския режим са в отговор на химическата атака в град Дума. "Заповядах на въоръжените сили на САЩ да ударят обекти, свързани с химическите оръжия на сирийския диктатор Башар ал-Асад", обяви държавният глава на САЩ. Френският президент Еманюел Макрон пък обяви в изявление, че "червената линия", посочена от страната му през май 2017 г. е била пресечена и затова Франция се включва в координираната атака.

В своето изявление британският премиер Тереза Мей пък подчерта, че атаката е била умерена, а целта не е да бъде свален Асад.

Междувременно според очевидци, цитирани от Ройтерс, в Дамаск са се чули серии от силни експлозии, а в източната част на града се виждал интензивен дим.

В операцията се използвани ракети „Томахоук” (30 на брой, като според източник на Ройтерс една трета от тях са били свалени), които САЩ използваха миналия април за обстрела на сирийската военно база, те бяха истреляни от US боен кораб в Червено море, както и бойни самолети (американски бомбардировачи В-1, 4 британски изтребителя "Торнадо", информация да френските самолети отсъства).

Според разположената в Лондон обсерватория за правата на човека в Сирия местните власти в Дамаск още преди няколко дни са извели всички хора от обстреляните обекти.

Според министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис ударът е бил два пъти по-мощен от миналата година, когато в отговор на химическа атака САЩ обстреляха военно летище на сирийската армия.

САЩ не са си направили труда да предупредят Русия за началото на атаките по Сирия, но за сметка на това са избрали целите така, че да не ударят руски военни, заяви представител на Пентагона.

Нови удари не се планират в близко време.

Според министерството на отбраната на Русия ударите в Сирия са били както по военни, така и по граждански обекти, като не е задействана нито една от наличните в страната руски системи за ПВО.

Ударите по Асад са в отговор на химическа атака, която е извършена в град Дума на 7 април, като се смята, че за това са виновни сирийските войски и отровните бойни вещества са използвани срещу цивилни.

Русия твърди, че съобщенията за химическа атака са провокация с непосредственото участие на Великобритания, като руското министерство на отбрана твърди, че видеото, на което са снимани пострадалите от отровните вещества е постановка. В Москва нееднократно са подчертавали, че доказателства за използването на химическо оръжие в Дума няма.

За сметка на това пък Франция например заяви, че разполага с доказателства за такава атака.

Очаквайте подробности!

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване