04/14/18 08:18
(transmedia.bg)

САЩ, Великобритания и Франция удариха военни обекти в Сирия

 

Съединените щати, Великобритания и Франция бомбардираха цели, свързани с производството на химическо оръжие в Дамаск и Хомс, предадоха „Ройтерс“ и Би Би Си.

Над 100 ракети бяха изстреляни от кораби и бойни самолети, но според ТАСС сирийската противовъздушна отбрана е свалила много от тях с руски комплекси „Бук“ и „Квадрат“ (сирийската държавна телевизия обаче каза, че са свалени само 13). Преди малко повече от година САЩ бомбардираха сирийската база „Шайрат“ с 59 ракети след химическата атака в провинция Идлиб.

Това е най-мащабната за момента атака срещу режима на сирийския президент Башар Асад, откакто започна гражданската война в страната през 2011 г. Според американския министър на отбраната Джеймс Матис обаче става въпрос за „еднократен“ удар с ограничени цели.

Ракетните удари са продължили общо 50 минути. Това съобщи в събота телевизия „Ал Маядин“, позовавайки се на свой източник от сирийската армия. По негова информация сирийските системи за противоракетна отбрана са съумели да отблъснат атаката и да свалят голям брой от насочените ракети.

По-рано телевизия „Ал Джазира“ предаде, че ракетите на „тройката“ са поразили военното летище „Мезе“ в предградията на Дамаск, базата на противовъздушните сили в планината Касиун, както и базите на 41-а бригада на Специални сили и 105-та бригада на Републиканската гвардия.

По-късно обаче информационната агенция САНА опроверга информацията и обяви, че това е опит „враждебните медии да преувеличат мащаба на „тристранната агресия“.

Повод за инициирането на ударите по Сирия стана инцидент от 7 април в град Дума, където се смята, че е било използвано химическо оръжие срещу цивилни – най-вероятно от режима на президента Башар Асад. Подобна информация бе разпространена от редици НПО-та и медии.

Сирийският режим и поддръжниците му Иран и Русия категорично отхвърлят истинността на подобни твърдения, но САЩ твърдят, че разполагат с „видео и снимков материал“ , който доказва, че наистина е била извършена атака с отровни вещества. Днес в Сирия се очаква да пристигат експертите от Организацията за забраната на химическите оръжия, които да потвърдят или отхвърлят информацията за нападение с химическо оръжие.

Руски представители заявиха, че Москва може да свика заседание на Съвета за сигурност на ООН.

„Червената линия, фиксирана през май 2017 г., беше прекрачена,“ каза френският президент Еманюел Макрон в изявление, разпространявано от Елисейския дворец. Според него „няма съмнение“ за действията и отговорността на сирийския режим в Дума на 7 април.

Британският премиер Тереза Мей каза, че сегашното решение „няма алтернатива“, а министърът на отбраната поиска от Русия да използва влиянието си върху Сирия, за да сложи край на конфликта.

Според Би Би Си в Дамаск и Хомс са се чули силни експлозии към момента на ударите. Поддръжниците на западната атака настояват, че тя би възпряпятствала режима на Асад да продължи да произвежда химически оръжия.

Ген. Дънфорд подчерта, че целите са били подбрани така, че да се избегнат руски жертви. И Елисейският дворец побърза да заяви, че нападението не е насочено срещу съюзниците на Сирия, каквито са Русия и Иран. Руските медии потвърдиха, че нито една от изстреляните ракети не е достигнала нито база „Хмеймим“, нито руския военен пункт в Тартус.

Неназован източник на „Ройтерс“ от коалиция, въвлечена във войната, казва, че сирийските сили са „попили“ ударите, а след предупреждение от Русия обектите, които се очаквало да бъдат поразени, са били евукаирани още преди дни.

Въпросът дали Русия е била предварително информирана за атаката доведе до разнобой между френски и американски представители, след като френският министър на отбраната Флоранс Парли обяви, че това се е случило, а Пентагонът отрече.

Рано сутринта в събота председателят на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд обяви, че ударите на САЩ и европейските й съюзници, нанесени по програмата за химически оръжия на Сирия, са приключили. На съвместна пресконференция в Пентагона с министъра на отбраната Джим Матис Дънфорд заяви, че засега не се предвижда друга военна операция срещу Сирия. Той уточни, че целите на ударите са били внимателно подбрани и че съюзниците са се постарали да избегнат да улучат разположените в Сирия руски военни сили. Дънфорд обаче подчерта, че Москва не е била предварително уведомена за ударите по Сирия, пише БТА. „Не сме извършили никаква координация с руснаците за ударите и не ги уведомихме предварително“, заяви Дънфорд.

„Русия реагира меко. Явно има предварителен диалог,“ обяви българският министър на отбраната Красимир Каракачанов. Според него е „имало някаква предварителна уговорка“ между Вашингтон и Дамаск, а военното разузнаване му е докладвало за операцията в 22 ч. снощи.

В интервю за Си Ен Ен Тюрк и говорителят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Махир Юнал каза, че Анкара е била предварително уведомена.

Анализатори отбелязват за „Ню Йорк таймс“ и „Вашингтон пост“, че ударът е бил контролиран и планиран внимателно, за да не предизвика отговор от съюзниците на Асад, и едва ли ще промени баланса на силите в Сирия.

Според думите на Тръмп той няма да промени и плановете на САЩ да изтеглят близо 2000 военнослужещи, които сега с ва Сирия. „Америка не цели неограничено присъствие в Сирия, при никакви обстоятелства… Целта на действията ни тази вечер е да установим силен възпиращ механизъм срещу производството, разпространението и употребата на химически оръжия.“

Сирийското външно министерство, цитирано от агенция „Сана“, каза, че западната атака няма „по никакъв начин да се отрази“ на решителната битка на армията с бунтовниците. Държавната телевизия на страната същевременно твърди, че има поразени цели само в Дамаск, но потвърждава, че е имало удари и в Хомс, където според нея има няколко ранени, но не и жертви, а само материални щети. Телевизията излъчи видео, в което, според водещите, Асад пристига днес на работа съвсем спокойно и с куфарче в ръка.

Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов обяви, че атаката „няма да остане без последствия.“ Иран каза, че САЩ и съюзниците им ще си платят цената, а върховният водач на страната, аятолах Али Хаменей, заклейми Тръмп, Мей и Макрон като „престъпници“ в обръщение, предадено от телевизия „Ал Маядин“.

Външното министерство на Турция, която също е противник на режима на Асад, но не участва в ударите, каза, че мярката е „подходяща“, а израелски министър, цитиран от „Ройтерс“, я определи като „важен сигнал за Сирия, Иран и „Хизбула“ и действие съгласно „червената линия“, прекрачена от сирийския режим чрез употребата на химически оръжия.

И председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че „ударите на САЩ, Франция и Великобритания дават ясно да се разбере, че сирийският режим, заедно с Русия и Иран, не може да продължи тази човешка трагедия, не и без никаква цена.“

 

Снимка: Ройтерс

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване