04/16/18 05:33
(http://www.klassa.bg/)

Дайте ни по-профилирана профилактика

 Като чуем, че има мръвки на промоция в някоя верига, тичаме през глава. Може месото да е старо, да е посивяло, да понамирисва, но нали е на промоция. Разберем ли, че някъде са пуснали по-евтин алкохол, положението е същото. Ще се избием. По коледните празници пък си купуваме по няколко телевизора, защото са намалени. Взимаме си миксери, които използваме на пет години един път. Отново сме първи на автомивките, които пускат на промоция измиване с два лева по-малко. Вием опашки от по стотици метри, само и само да спестим двата лева. Че то това си е чиста аванта, а ние много обичаме авантата. Особено, когато се яде и се пие, или е за колата. Другото не го приемаме за келепир. То си ни се полага и не е толкова сладко.

Виж, ако прегледът на колата беше безплатен и ни се полагаше, е това вече си е друга работа. Те ни пробутват безплатни профилактични прегледи за зъби. Че от зъб умира ли се? Глобяват ли те на пътя, ако нямаш предни зъби? Не, така че тоя преглед нищо не ти спестява. Все ще ти намерят нещо и ще ти искат пари. Я липсваща пломба, я лош дъх, я някое възпаление на костта, от което може и да си заминеш. Само те стресират. А очакват хората да ходят на мамолог или онколог. Че те директно са те убили там с някоя диагноза. Виж, ако раздават нещо безплатно по прегледите, я чантичка с някакви лакомства, я някоя химикалка с тефтер, тогава вече си е бяла работа. А те... да ходим, че да ни плашат.

По автомивките не плашат, нито в супермаркетите. А на нас не ни е важно да сме здрави. Важното е да сме сити. Да има ядене и пиене и колата да ни я заглеждат по светофарите. Защото е много по-просто да дадеш 1000 лева за гуми, но да не си оправиш липсващите зъби, които приличат на дървена циганска ограда и то по време на безпарична и много студена зима. Българинът не е свикнал на профилактиката. Той чака последния момент и тогава плаща скъпо и прескъпо за здравето си, но когато вече вижда, че нещата отиват на 1500 лева за погребение, което рядко го дават на промоция.

Едва тогава претегля нещата на везната и започва да си бърка в джоба. Даже е склонен и кредит да изтегли, че да си поживее още малко. Стига да му го отпуснат, защото вече има 2-3 от последните промоции за ниска лихва, с които си е ремонтирал двустайния в „Младост“, остъклил е терасата и е ходил на море в Гърция „щото там няма диария, като се къпе във водата“. Извънредно пък му е изскочил ремонт на втория му автомобил, който си го кара само за кеф и е поспрял малко да изплаща вноските.

Българинът е за по-профилирана профилактика. Такава, която ще му профилактира само това, което го боли, а него го боли основно само едно нещо или орган. Особено, когато се касае за здравето му. А тези, които живеят здравословно и се преглеждат по-редовно, са обикновено или гейове, или хипохондрици. И за тях него пак го боли оня същия орган. Трябва профилактика, която да го накара да се замисли и да си подреди приоритетите, а върнатите пари от прегледите да го накарат да ги плати, когато не ги е използвал. Е, тогава ще му мине това, което го боли.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване