04/16/18 08:09
(http://www.clubz.bg/)

СДС-Красно село иска цялото ръководство на СДС вън

Оттегляне и на лидера на СДС Божидар Лукарски, и на цялото настоящо ръководство на партията, както и курс към дясно обединение - най-вече с ДСБ заради идеологическа близост, поискаха в декларация от СДС-Красно село само ден преди Националния съвет на партията, насрочен за вторник. 

В документа от столичната партийна структура името на Лукарски не е споменато, нито на неговите замесници, но се казва, че "досегашното ръководство на СДС в лицето на Председателя и НИС показа, че не е на висотата на изискванията за политика на дясно обединение. Припомняме принципната позиция на СДС-Красно село от няколко години насам, изразена в декларациите ни от 16.11.16 г. и 03.04.2017 г., а именно, че и Председателя на СДС и членовете на НИС, следва да направят крачка назад и да отстъпят местата си на нови лица с демократично мислене и с визия за политиката на СДС и бъдещето на България. "

 
От СДС-Красно село заявяват още, че "СДС трябва да положи всички усилия да обедини отново партиите от дясното политическо семейство, за да има реалната възможност, то да наложи своите виждания и идеи чрез управлението на страната"

"Винаги сме поддържали становището, че най-близката до СДС като визия и идеология партия е ДСБ, като произлезли от СДС, и именно това е организацията, с която СДС трябва да изгради дългосрочно и стратегическо партньорство, като не забравяме сътрудничеството и с доскорошните си партньори и всички други десни партии, произлезли от СДС. Ефективно обединение на дясното пространство без СДС е невъзможно.", казват още от партийната структура.

Факт е, че това е пореден случай, в който СДС-Красно село иска оставката на Лукарски. Първият случай бе още през 2016 г. Очаква се оттеглянето на председателя  да бъде поискано пред Националния съвет утре.
"СДС се нуждае от рязка промяна на политиката си и начина на нейното провеждане!", завършва декларацията на СДС-Красно село.
В петък представители на партийното ръководство - в това число и заместици на Лукарски, го обвиниха в подмяна на членове на Националния съвет заради очаквания вот на недоверие срещу нещо. 
 

Това са кметът на Карлово Емил Кабаиванов, членовете на НИС Румен Христов и Юлиан Леков, кметът на район "Витоша" в София Теодор Петков и шефът на изборния щаб, чиято смята се провали през февруали, въпреки волята на Лукарски - Георги Ненков. Според седесари оставката на Лукарски ще бъде поиската утре. По устав обаче свикването на извънредна конференция става само след като поне 2/3 от списъчния състав на Националния съвет гласува "за". Тъй като такова мнозинство се постига трудно, дойдоха и обвиненията, че се подменя съставът. Какво ще е разпределението на силите ще стане ясно утре. 

Според седесари, Лукарски няма намерение да се оттегля, ако гласовете срещу него са по-малко от нуждите по устав.

Втората тема на заседанието на Националния съвет е коалиционната политика. Немалка част от партията е против воденето на разговори с формации като НФСБ на Валери Симеонов, макар и за тях официално да се отрича.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване