04/16/18 22:28
(http://budnavarna.bg/)

Студенти гостуваха в Съдебната палата в Деня на българската Конституция

В Деня на българската Конституция ученици и студенти от новооткритата специалност „Съдебна администрация“ в Икономическия университет във Варна гостуваха в Съдебната палата на площад „Независимост“, където работят Окръжната прокуратура във Варна и Варненският окръжен съд, научи BudnaVarna.bg.

Освен празничния ден за магистратите, които днес честват професионалния си празник, поводът за младежкото присъствие бе и Денят на отворените врати, който по традиция отбелязват заедно прокуратурата и съдът.

С думи към младите хора се обърнаха председателят на Варненския окръжен съд Марин Маринов и административният ръководител на Окръжната прокуратура във Варна Владимир Чавдаров.

Той разказа на гостите на Съдебната палата за проектите на Варненския окръжен съд, като жив интерес предизвика съществуването на тъй наречената синя стая. В нея се разпитват деца, станали жертва на престъпления, обясни прокурор Николета Арнаудова.

Създаването на специалната стая за разпит на деца бе направено преди две години от Варненския окръжен съд.

Чавдаров покани учениците и студентите, които имат интерес към правото, да изберат професията на прокурора. Студентите по съдебна администрация бяха запознати от съдебния администратор на Окръжната прокуратура във Варна Елена Миланова със системата за случайно разпределение на делата и успяха отблизо да видят работата на деловодството в прокуратурата.

Малко по-късно десетокласници от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. Асен Златаров“ облякоха съдийски тоги и разиграха в съдебната зала на окръжния съд граждански процес по делба на имот.

В съдебната палата с домакинството на Варненския окръжен съд открит урок по български език и литература и психология проведоха ученици от IX клас на ПГГСД „Николай Хайтов“. Особен интерес предизвика ролевата игра на тема „Съд за Антигона“.

По време на своеобразния съд над героинята на Софокъл гостите на Съдебната палата влязоха в ролята на прокурори, съдии и съдебни заседатели и защитници като в истински наказателен процес, в който се включи и заместник-окръжният прокурор и говорител на Окръжната прокуратура във Варна Радослав Лазаров.

Накрая магистрати и студенти и ученици си пожелаха и догодина по същото време да се срещнат в Съдебната палата за поредния Ден на отворените врати, като инициативата е част от кампанията на ВСС за повишаване на правната култура на младите хора и доверието на обществото в съдебната система.

Материалът Студенти гостуваха в Съдебната палата в Деня на българската Конституция е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване