04/18/18 12:09
(http://offnews.bg)

Протест за хората с увреждания: Шеста поредна година исканията остават неразрешени

Мащабен протест в подкрепа на семействата на деца с увреждания се провежда днес преди обед пред сградата на Министерския съвет.

Демонстрацията е организирана от родители и подкрепена от неправителствени организации, които настояват за реформа и за закон за личната помощ. Те предлагат изчерпателен електронен регистър на децата и възрастните с увреждания по заболявания, въвеждане на индивидуална оценка на потребностите както за децата, така и за възрастните, достъпна среда и др.

На демонстрацията дойдоха много от потърпевшите на настоящите административни и законови неуредици. Можеха да се видят хора в инвалидни колички, болни деца, доведени от родителите си, а над главите на протестиращите се издигаха черни балони.

Исканията си родителите на деца с увреждания излагат за поредна година и споделят, че досега не намират чуваемост сред институциите.

"Настояваме за право на живот и след 18 г. С Бюджет 2017 г. беше прието диференциране на социалните плащания, според процент увреждане на децата, но пълнолетните лица отново бяха забравени от властта", пишат в иска си инициаторите. те посочват още, че България е единствената страна в Европейския съюз, в която хората с увреждания и родителите на деца с увреждания всяка година кандидатстват за личен асистент и се молят да бъдат одобрени, докато в Европа човекът с увреждане разполага с бюджет за лична помощ и има свобода и избор да го управлява. 

Очаквайте подробности

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване