04/18/18 05:23
(http://www.klassa.bg/)

Ръчно тъкан килим от Костандово може да подари принц Чарлз на Хари и Меган

 Ръчно тъкан килим от българския град Костандово може да краси семейния дом-дворец на бъдещите младоженци-принц Хари и Меган Маркъл. Това издадоха от фирмата „ Хемус“ в родопското градче, където повече от 20 години се изработват уникалните тъкани килими. Такава е традицията в кралското семейство-един път оценили ръчните изделия на родопските килимарки- и бъдещите престолонаследници да се радват на изяществото и окраските на тежките килими, излезли изпод талантливите ръце на местните майсторки. Надяваме се да получим поръчка за сватбения подарък на принц Хари и Меган, но с какви точно размери и дизайн ще бъде ръчно изработеният килим  зависи от мястото, в което ще живеят, от интериора и т.н, коментира съуправителят на фирмата Надя Парпулова. Предприятието в Костандово има много добър партньор в Обединеното кралство- Дейвид Брамфорд, който е консултант на кралската фамилия по въпросите на текстила. Преди години Брамфорд и собственикът на „ Хемус“ ООД Нино Парпулов се срещнали, англичанинът останал очарован от ръчно тъканите килими и предложил на Парпулов да си сътрудничат. Първоначално британецът давал мостри на българските килимарки, за да види дали могат да се справят с изработката и цветовете и изпитването продължило почти година, докато от Бъкингамския дворец не им възложили първата поръчка. Сред най-големите успехи за целия екип на “Хемус” е изработката на килим за един от имотите на английското кралско семейство.  Част от лятната резиденция “Osborne House” на кралица Виктория дълго време била затворена за посетители, защото си нямала килим в главната зала. Цели 4 години експерти от кралския двор търсили фирма, на която да се доверят за изработката на тази важна част от интериора. „Преди да стигне до България, до град Костандово, тази поръчка беше минала през доста страни с традиции в килимарството като Индия и през Пакистан, но производителите бяха преценили, че е прекалено рискова, прекалено сложна. И бяха отказали тази поръчка”, разказва Надя Парпулова. „С огромен страх и недоверие, от немай къде, тази поръчка стига до България. Но ние го виждаме като невероятен шанс – да покажем и да докажем какво можем”. Килимът бил гладко тъкан, с впечатляващата площ от 180 кв.м. За около 9 месеца станал готов и през 1999 година се провело официалното откриване на залата. Оттогава кралското семейство поръчва по един килим годишно от цеха в Костандово.

 

Килимът, застлан в замъка Хауърд
Килимът, застлан в замъка Хауърд

 

Сред „ВИП“-клиентите на българската фамилия Парпулови, прославили родното килимарство по света, са бившият британски министър-председател Тони Блеър; замъкът Алнуик, в който е заснета част от филма “Хари Потър”; музеят “Алберт” във Виена; стаята на цар Борис III в Рилския манастир. Сред клиентите на цеха са британското кралско семейство, холандската кралица Беатрикс, внучката на Уинстън Чърчил – Джейн и Националната организация за запазване на културното наследство на Великобритания. По-големият син на принцеса Даяна и принц Чарлз- принц Уилям и Кейт Мидълтън са се оженили върху пътека, изтъкана в България. Българските тъкачки са направили реплика на най-прочутия килим от библиотеката на кралица Виктория, който вече не съществува. Тъкачницата в  Костандово е изработила всички килими, с които е обзаведено любимото имение на английския престолонаследник в Уелс. Родните тъкачки са известни с това, че изпълняват изключително сложни частни поръчки и са изработили за имението килим, който е точно копие на стенописите по един от таваните. Там са създали и килим за Британския музей в Лондон, който пресъздава цялата история на Албион.

Новата цел на семейство Парпулови е да превърнат килимарския майсторлък в Костандово в туристическа атракция и да позволят на хората да разплетат тайните на това изкуство. Те вече са започнали да посрещат първи туристически групи и да им показват тайните и красотата на своя занаят. Едно от помещенията на цеха е отделено като изложбена зала, като идеята на семейството е с времето то да се развие като музейна експозиция и да предлага дребни сувенири на туристите. Средствата от закупуването им ще постъпва в специален фонд, който да е на разположение на работничките в цеха в случай на нужда. В досегашната си над 20-годишна практика килимарките от Костандово са измайсторили над 400 ръчно тъкани килими. В момента в предприятието се трудят 20 жени, а ръководството постоянно инвестира в тяхното обучение и квалификация.

 

Принц Чарлз със собственика на
Принц Чарлз със собственика на

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване