04/19/18 07:15
(http://www.klassa.bg/)

Ердоган обяви предсрочни избори

 Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви свикване на предсрочни президентски и парламентарни избори в Турция на 24 юни - година и половина по-рано от първоначално предвидената дата, съобщава АФП.

„Решихме да произведем тези избори в неделя на 24 юни 2018 г.“, заяви Ердоган пред журналисти в Анкара след среща с лидера на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели, който призова за предсрочни избори.

Тези развития изненадаха много наблюдатели, след като турските ръководители, включително Ердоган, многократно опровергаваха през последните седмици слухове за предсрочни избори.

Висшата избирателна комисия ще започне незабавно подготовка за тези избори, заяви Ердоган, който изтъкна "ускоряване на развитията в Сирия" и необходимостта от бързо взимане на "важни решения" за икономиката, за да аргументира изтеглянето напред на изборите.

По график президентските и парламентарни избори в Турция бе предвидено да се състоят едновременно на 3 ноември 2019 г. Преди това са предвидени местни избори през март същата година.

Президентските и парламентарни избори, които ще бъдат на една дата, са ключови, тъй като след произвеждането им ще влязат в сила повечето от конституционните промени, засилващи пълномощията на държавния глава, приети на референдум през април 2017 г.

Тези конституционни промени ще позволяват на Ердоган да се кандидатира за още два президентски мандата по пет години. Ердоган, който е на 64 години, е на власт в Турция от 2003 г. - първо като премиер /до 2014 г./, а след това като президент, припомня АФП.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване