04/19/18 14:55
(http://www.clubz.bg/)

КСНС излезе с препоръка за модернизация на армията

След като заседава повече от 5 часа Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) оповести декларация, в която се съдържаха препоръки за модернизиране на българската армия. Тя бе изчетена от президента Румен Радев в присъствието на премиера Бойко Борисов, лидери на парламентарни партии и др.

Президентът обясни, че заседанието  било по темата за рисковете и заплахите за националната сигурност, както и състоянието на въоръжените сили. Той изтъкна, че за последната година артмията е намаляла с близо 1000 човека, старата техника е остаряла още повече, а обстановката около нас не е станала по-спокойна.

"Актуалната външна среда на сигурност  е динамична, характеризира се с геополитически промени. Засилва се ролята на недържавни субекти, хибридни действия, кибер-атаки, демоографски и климатични промени", каза президентът.

Той допълни, че страните в региона отделят значителни средства за модернизация на армиите си. Докато у нас процесът на напускане на военнослужещи не бил овладян. Президентът изтъкна, че забавянето на проектите за модернизация  пречи на съвместимостта ни със съюзниците.

"Забавянето ще доведе до влагане на средства в морално остаряла техника. Необходими са неотложни мерки, ускоряване на процесите на модернизация", каза Радев.

Той се обяви за издигане на социалния статус на военнослужещите. Радев поиска актуализация на средносрочната бюджетна прогноза в съответствие с плана за повишаване на разходите за отбрана до 2% от БВП до 2024 г.

"Времето за обещания и декларации изтече, Дела трябват", каза Радев.

След заседанието вицепремиерът и военен министър Красимир Каркачанов заяви, че недокомплекта може да се реши чрез връщането на наборната военна служба.

Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов пък изтъкна, че в повечето държави в близост до нас на въоръжение са самолети F-16.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване