04/20/18 12:14
(http://offnews.bg)

БГ изобретение заключва колелото по-добре от верига с катинар. Steebl грабна голямата награда в БАКБ 'Предизвикателството'

Обичате ли да карате колело? Ако отговорът е "Да", как го пазите от кражба? С верига и катинар, които редовно носите на гръб, в раница? Съвсем скоро ще можете да изоставите тези две тежести и пак да сте сигурни, че ще намерите велосипеда там, където сте го оставили. Ще има алтернатива и на нощуването на велосипеда, окован пред дома.

Тя е полуавтоматична стойка, захранвана от соларен панел, с карта, която заключва едновременно предната и задната капла на колелото и неговата рамка с помощта на мобилно приложение.

Изобретението е с автори Божидар Христов и Боян Христов, а проектът им Steebl снощи грабна първата награда в първото издание на конкурса "Предизвикателството" на Българо-американската кредитна банка в партньорство с център "Ринкър" към фондация Bcause.

Изпълнителният директор Божидар Христов и техническият директор Боян Христов получиха наградата си - 20 хил. лева - от председателя на Надзорния съвет на БАКБ, инициатор на конкурса и член на журито му - Цветелина Бориславова, в галерия "Сан Стефано".

Целта на "Предизвикателството" е подкрепа за бизнес инициативи, изградени върху концепцията за природосъобразно и устойчиво развитие.

От десетките кандидатстващи фирми от 21 населени места у нас 13 предприемачи спечелиха място в акселератора и в продължение на три месеца се обучаваха и разработваха подробните си бизнес планове. 12 екипа преминаха през всички етапи на конкурса и вчера се изправиха пред 6-членното жури, за да защитят идеите си.

Освен голямата награда, бяха връчени още две - 3 000 лв. и 2 000 лв.

"Запечатано с любов" е проектът на Галя Василева и Христо Семков, спечелил втората награда. 

Двамата започват да отглеждат био ягоди през 2013 г. в намиращото се на 15 км от Враца село Боденец, община Мездра. Оттогава досега всяка пролет всеки може да си купи от тях вкусния плод, но тъй като клиентите са толкова много, това може да стане само срещу предварително направена заявка.

За да достигнат до повече хора, Галя и Христо искат да направят малък цех за производство на био сладка и лютеници по домашни рецепти, които също са много търсени от клиентите им. Именно с проект за създаването на цеха за преработка двамата печелят втората награда.

Да сложим край на неразградимите и токсични пластмасовите отпадъци! Това е целта, довела до реализирането на проекта "Зера", спечелил втората награда от 3 000 лева.

Сабина и Божидар Максимови започват да разработват решения, които да заместят пластмасовите контейнери за храна за еднократна употреба, които причиняват над 90% от общото замърсяване с пластмаса. Създават чашата ZERA Fest, която е за многократна употреба, и я предлагат в комбинация с брандиране, измиване и логистика на чашите.

Решението е насочено към големите промоутъри и организатори на фестивали и други събития в България.

През ZERA сега стои предизвикателството по набиране на финансиране за закупуване на професионална машина за миене на чаши и инвентар за обезпечаване на големи мероприятия.

Дамата в тази колоритна и красива българска носия е носителката на третата награда от БАКБ "Предизвикателството". Казва се Мина Варджиева и представи "Заралийска занаятчийска работилница за млечни продукти", която се стреми да възстанови занаятчийското обучение в преработката на мляко и млечни продукти.

За тази цел ще организира занаятчийски обучения и демонстрационни производства на ръчен кашкавал, бяло саламурено сирене в дървен калъп, катък, бутано домашно масло и кисело мляко. Но не само това - работилницата ще се разяснява на хората как да различаване качествените от некачествените млечни продукти на пазара.

Тя се нуждае от финансиране за закупуването на хладилен автомобил и техническо оборудване за самата работилница, което ще позволи реализиране на обучения, както на място, така и на различни места в страната.

Във всеки проект има елементи, които заслужават да продължите да ги разработвате, обърна се главният изпълнителен директор на БАКБ Илиан Василев, също член на журито, към участниците. А сред техните проекти има много любопитни. Донко Геров например кандидатства с проекта "Зелена мобилна мивка", а изобретението му позволява почистване с пара и без препарати на автомобила. Освен всичко друго, десетките литри вода, използвани обикновено за целта, са сведени само до 2 литра.

Ферма за охлюви, производство на прясна спирулина, цех за преработка на био агро продукция - ягоди, малини, череши, домати, пипер, създаването на иновативна маска за дишане с "умен" вентилатор, който улеснява дишането, с висококачествени сменяеми филтри и мобилна апликация, която следи данните за замърсяването - всички тези и още проекти бяха сред 12-те, достигнали до крайния етап на конкурса.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване