04/20/18 05:44
(http://www.klassa.bg/)

Левицата внесе предложение за намаляване на заплатите на депутатите

 "Внесохме в деловодството на НС промени в правилника на парламента, с което искаме намаляваме заплатите на депутатите от сегашните 3540 лв. на 2976 лв. Това е размерът на трудовото възнаграждение, с която е приключил предишният парламент". Това обяви вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти. Тя обясни, че с измененията заплатата на народните представители ще бъде фиксирана сума, която няма да се увеличава до края на 44-то НС, колкото и да расте средната работна заплата. Предложението ни ще се отрази на още 19 органи, които са политическият и административният елит в страната, чието заплащане зависи от това на депутатите, подчерта Нинова.

"Знаем, че ще има тежка съпротива срещу това и ще ни изкарат по-черни от дявола. Готови сме за този упрек, но имаме един въпрос, на който опонентите ни би трябвало да отговорят. Кой друг в страната, освен политическият и административният елит получава автоматично всяко тримесечие увеличение на заплатата?", попита Нинова. Става въпрос за справедливост и за равни права и възможности, коментира тя.
От БСП предлагат още депутатите да почиват само на официално обявените в страната празници, както всички българи и лятна ваканция. По думите на Нинова Конституцията и законите на страната гарантират равни права. С какво другите работещи българи са различни, че трябва да почиват само на официални празници, а ние трябва да почиваме по 75-80 дни за един и същи труд, за едно и също работно време?, продължи с въпросите лидерът на БСП. Нинова е категорична, че не е справедливо и законно някой да се труди по 8 часа и да получава 600 лв., а депутатите да работят по 5 часа и да получават 3500 лв. 
По повод декларация на ГЕРБ, че бившият лидер на БСП Михаил Миков е обявил в предишния парламент подобни мерки на популизъм, Нинова отбеляза: "Казвам се Корнелия Нинова, а не Михаил Миков и провеждам политиката на новото ръководство на БСП".
От ГЕРБ оправдаха опасенията на Нинова и заявиха, че няма да подкрепят предложението на БСП заплатите и привилегиите на депутатите да бъдат намалени. По-добре депутатите да получават заплата от държавата, отколкото да станат хрантутници на определени икономически кръгове, заяви Цветан Цветанов. Той се похвали, че като народен представител не се е възползвал от привилегии и че всяка събота и неделя пътува из страната.

БСП иска справедливост и за равни права и възможности, категорична е Корнелия Нинова
снимка Емилия Костадинова

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване