04/20/18 15:00
(transmedia.bg)

Парите от „подкупа“ на Иванчева липсват, били веднага върнати на основния свидетел

Основното веществено доказателство по делото за подкуп срещу кмета на „Младост“  Десислава Иванчева, зам. кмета на Биляна Петрова и бившия кмет на района Петко Дюлгеров липсва. Според протокол по делото 70-те хиляди евро, за които обвинението твърди, че са намерени в колата на Иванчева, че са белязани и са предмет на подкупа са върнати от на предприемача Александър Ваклин. Това стана ясно днес по време на съдебното заседание по гледане на мярката за неотклонение на тримата.

Парите са върнати от служител Деньо Денев. Според Club Z той присъства по делото и като свидетел и като служител на , хем работи в Комисия за противодействие на корупцията иза отнемане на незаконно придобитото иму щество (КПКОНПИ). За него има данни, че с още двама свидетели (служители) наблюдавали срещи между тримата, въпреки че комисията няма проследяващи правомощия.

„Ние нямаме предмет на престъплението. Предметът на престъплението не е доказателство вече, защото него го няма – той е върнат на свидетеля Ваклин“, каза адвокат Мариана Тодорова, която защитава Биляна Петрова.

„Върховният касационен съд има богата практика по въпроса – наказателно дело без основното доказателство“, каза и Марин Марковски, който е адвокат на самата Иванчева.

Според прокурора по делото Илиян Рангелов прокуратурата не е връщала парите и те са по делото. Според адвокат Марковски едно веществено доказателство наистина може да го няма по делото, а да се снима – каквато вероятно ще е тезата на разследването – само ако не може да се приложи, т.е. – ако става въпрос например за скала.

Как са броени парите?

На триумфалната пресконференция в сряда административният ръководител на специализираната прокуратура Иван Гешев доволно обяви, че „Всички светят като коледна елха“. Гешев имаше предвид, че задържаните в шоу акцията на спец прокуратурата и КПКОНПИ Иванчева и Петрова са дали положителен резултат на теста за наличие на специалния агент, с който се бележат парите.

На делото днес се оказа, че това не е точно така. Иванчева имала светещо вещество назад по дясната длан и… по носа. И тъй като нямало отпечатъци по банкнотите, единственият извод, според нейните адвокати, е да е броила парите с носа си.

Другата – Биляна Петрова, имала индикиращото вещество по горната страна на пръстите на лявата и дясната ръка, а също около устата и по деколтето на дрехата.

Безспорно установено р, че Иванчева е шофирала автомобила, който беше спрян и на чиято задна седалка бяха открити парите. Според нейния адвокат ако е пипала парите, то по волана също е трябвало да има следи. Такива обаче няма. Ултравиолетовата лампа е светнала по носа, обратната страна на дясната й длан и малка част на лявото й кутре отгоре. По тази причина адвокатът предположи, че Иванчева може да се е сдобила с тези следи от подписания от нея протокол при ареста.

Според Марковски основният свидетел на прокуратурата Александър Ваклин, собственик на строително-инвестиционната компания „Ваклин груп“, който се обръща към разследващите, трябва да бъде приведен под наказателна отговорност за провокация към подкуп. По тази причина според адвоката показанията му не могат да бъдат взети като доказателства.

Снимки: Фейсбук профил на Десислава Иванчева

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване