04/20/18 05:42
(http://www.klassa.bg/)

Соколи, суджуци, танци и гюлова ракия

 

Гостите могат да опитат въртяно кафе по рецепта от 19-и век

Изключително разнообразие от изненади предлага откритото днес във Велико Търново 15-то Международно изложение „Културен туризъм”. то се провежда в Двореца на културата Васил Левки от 19 до 21 април, а негови организатори са местната община и общинската туристическа агенция „Царевград Търнов”, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, с подкрепата на Министерството на туризма.

Тази година в изложението участват 145 туропетариски агенции, общини и посолства на различни държави, всяка от които представи на своите щандове най-емлбематичните и характерни продукти за своя регион. Щандът на община Георги Оряховица представи защитеният като запазено географско наименование горнооряховски суджук, а в съседство госитте от Чепеларе бяха подредили чинии с истински балкански кашкавал и сирена. Малко по-нататък пък частна винарска изба бе извадила от най-дорите си вина за дегустация. Трите щанда от рано бяха окупирани от десетина гладни старци, които очевидно се бяха подготвили за дегустационна обиколка. Въоръжени с клечки за зъби и платнени торби те обикаляка по щандовете и грабеха от рекламните брошури, които тикаха в торбите. Най-често обаче се спираха пред чиниите с мръвки и с две ръце грабеха от суджука и кашкавала.

Гоям интерес сред гостите предизвикаха и щандовете на чуждите държави, сред които: Азърбайджан, Китай, Турция, Гърция, Тайланд и др. Майсторите от Самоводската чаршия също бяха тук и представяха на живо пред гостите своите занаяти. В един от ъглите беше подредено и истинско кафене от края на XIX век, в което сръчният кафеджия правеше т.нар. въртяно кафе за посителите: попа, даскала и селския чорбаджия и в добавка към кафето режеше на тънко не особено подходящия за случая пресен суджук. А след кафето гостите опитаха и истинска гюлова ракия.

На 15-тото туристическо изложение бяха представени и различни исторически възстановки. Национално дружество „Традиция“ представи военния бит на българите от средните векове, различни видове оръжие и ризници, а всеки желаещ можеше да пробва стрелба с лък. Национално сдружение Работилница „Седянка” демонстрираха тъкане на колани на кори, совалкова дантела, дантела кене, дантела фриволите, българска бродерия, плетене на шума и тъкане на хоризонтален стан. Гостите от клуб за бродерия от турския град Чанаккале пък представят бродерия с метален конец и дантела „ОЯ“. Екипът на Късноантичната и средновековна крепост Туида – Сливен поазаха сокол мишелов на Харис, както и уъркшопове, възстановки на оръжия, облекла и елементи на бита от Средновековието. А община Враца се включи със спектакъла „Хляб от Бога“ на театрално студио „Тепм“, посветен на лимеца. За доброто настроение на присъстващите през трите фестивални дни ще се грижат танцьорите и музикантите от унгарския град Кечкемет.

 

През 2017 г. 9 млн. чужди туристи са оставили у нас 8 милиарда лева

През 2017 г. в България са дошли 9 млн. чужди туристи, което е със 7 % повече от 2016 г. а приходите от туризъм у нас са 8 млрд лв., което пък е с 9 % повече от предходната. Това съобщи при откриването на 15-тото туристическо изложение зам. министър Любен Кънчев. Само във Велико Търново приходите от туризъм за 13 млн. лв. и се наблюдава 20% ръст на чужденците, посетили старата столица. Според зам. министъра Велико Търново успешно се налага като център на диверсификационен туризъм у нас. „Тук успешно се съчетават няколко вида туризъм: исторически, културен, религиозен. Освен това Велико Търново участва и в две туристически дестинации: историческата и винарно-кулинарната, както и в платформата за бизнес туризъм с инициативата „Творчеството е пътят”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване