04/22/18 07:00
(transmedia.bg)

„The Telegraph“: Заподозрените в отравянето на Скрипал са в Русия

 

Британското разузнаване и полицията установиха заподозрените за отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, съобщава The Telegraph. Броят на заподозрените не се уточнява, но според неназован източник сега те се намират в Русия. До тези сведения се стига, когато се анализира списъка на хората, пристигнали във Великобритания и напуснали страната.

Според информация на „The Sunday People“ заподозрените са шестима, а основният извършител е 54-годишен бивш служител на руската служба за сигурност ФСБ с агентурно име „Гордън“. Той вероятно си е служил с три псевдонима, сред които Михаил Савикис.

Лондон обаче се натъква на „дипломатическа стена“, се отбелязва в публикацията. Преди време Москва два пъти отказа да предаде на британските власти депутата от Думата Андрей Луговой, който Лондон обвинява в убийството на бившия сътрудник на ФСБ Александър Литвиненко.

По данни на властите във Великобритания Руските спецслужби са следили Скрипал най-малко от 2013г., когато киберспециалисти на ГРУ проникват в електронната поща на дъщерята на бившия разузнавач.

66-годишният разузнавач, жител на град Солсбъри, графство Уилтшир, и 33-годишната му дъщеря, пристигнала от Русия, са намерени на 4 март в търговски център със симтоми на тежко отравяне. За медицинска помощ се обръща още 50 души, пострадали от действието на отровата.

В края на март Юлия Скрипал излиза от комата и започва да се възстановява. Наскро се подобри състоянието и на нейния баща и сега животът на бившия разузнавач е извън опасност.

Британските медии съобщават, че след възстановяването на бащата и дъщерята спецслужбите се канят да ги изведат от Великобритания под чужди имена. Предполага се, че те могат да отпътуват за САЩ, Канада, Австралия или Нова Зеландия.

Лондон директно обвинява руските власти в отравянето на Скрипал. Те не подлагат на съмнение, че отровата Новичок, с помощта на която е извършено покушението, е направена във военната лаборатория в закрития град Шихан в Саратовска област.

Организацията по забрана на химическите оръжия потвърди изводите на Лондон за природата на отровата, с която бе отровен Скрипал.

Както твърдят британските власти след 2000 година е действала секретна програма по разработка на химически оръжия, в рамките на която и отровни вещества за убийство.

Москва отрича всички обвинения.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване