04/22/18 04:35
(http://www.klassa.bg/)

Какво ще бъде пазаруването на бъдещето?

 Онлайн светът си взаимодейства с физическите магазини по напълно нови начини, подхранвайки промените в начина, по който хората пазаруват, твърди Кони Чан, партньор в компанията за рисков капитал от Силициевата долина Andreessen Horowitz.

Чан твърди, че търговците на дребно събират повече данни за пазаруващите и техните навици от всякога. Това се случва както онлайн, така и в реалния свят. Този подход им помага да намират най-добрите начини, за да предлагат точните продукти на потребителите, които биха имали интерес от тях.

„Офлайн светът се оптимизира от онлайн света“, коментира Чан по време на конференция в Хонконг.

Чан даде за пример новата концепция на Amazon за магазините Amazon Go, в които няма касиери. Вместо това покупките се следят от сензори и се ползват алгоритми за машинно обучение, за да таксуват купувачите, да ги следят из магазина и да научават повече за техните навици за пазаруване.

Чан очаква магазините да интегрират все повече изкуствен интелект в процеса на пазаруване като цяло.

По думите ѝ в бъдеще търговските обекти ще позволяват на клиентите да сканират продуктите, за да виждат съдържанието и друга информация, а след това ще предлагат други продукти, насочвайки хората между щандовете. Всичко това ще се случва докато се събира и съхранява информация за навиците за купуване на стоки.

Според Чан целта на търговците е „голям, перфектен профил на клиентите“.

Търговците на дребно от години привличат потребителите във физическите си магазини чрез онлайн реклами, купони и други подходи - част от бизнес тактика, наречена „онлайн към офлайн, а Китай вече е стъпка напред в тази посока.

Така например магазините на Walmart в Китай позволяват на клиентите да плащат за стоките през чат платформата на Tencent – WeChat. След това приложението използва данните за навиците за пазаруване, за да дава други предложения.

"За много търговци това са данни, каквито те не са имали преди“, посочва Чан. 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Веселина Василева

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване