04/24/18 21:17
(http://budnavarna.bg/)

Красен Кралев: Искаме честен спорт

снимка: Будна Варна

Министерство на младежта и спорта организира „Съвместно обучение за създаване и развитие на Национална платформа за борба с манипулирането на спортни състезания”, защото в рамките на нашето председателство на Съвета на ЕС ние искаме да мобилизираме усилия за запазването на честния спорт и да привлечем още по-сериозно вниманието към темата, свързана с корупцията в спорта и уредените резултати. Tова каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев във Варна по време на срещата на заинтересованите държави-членки на ЕС, научи BudnaVarna.bg.

По данни на Международния център за спортна сигурност (ICSS) в спорта годишно се залагат около 2 трилиона долара, а около 140 милиарда долара се изпират чрез уговаряне на мачове и незаконни залагания.

“Създаването на Национални платформи или Национални координационни центрове за борба с манипулирането на спортни състезания е един логичен ход за противодействие на мач-фиксинга и други негативни явления в спорта. Убеден съм, че ефективната обмяна на информация между всички страни, които имат отношение към спортния процес, може да стои в основата на бъдещата успешна борба срещу мач-фиксинга. Защото ролята на националната платформа е да улесни и ускори споделянето на информация за подозрителни сигнали за измами с цел печалби от залози и да подобри координацията между имащите отношение към това институции”, заяви спортният министър.

Според Красен Кралев са необходими навременни мерки на всички нива в спорта – от превенцията в най-ранна възраст до строг контрол за спазване на правилата при активните състезатели.

“Много важна е възпитателната роля на треньорите и наблюдателната роля на федерациите. За съжаление малко международни спортни федерации с изключение на футбола водят последователна и целенасочена борба срещу мач-фиксинга”, каза той. По думите му, Българският футболен съюз под напътствията на УЕФА противодействат успешно на мач-фиксинга и имат назначен собствен експерт по почтеността, който работи в тясно сътрудничество с всички органи и институции, имащи отношение към това явление.

“Важно е да има адекватни мерки, с които да се противопоставим на лъжата, за да не позволим спортът да бъде използван като средство за реализиране на печалби чрез измами”, добави министър Кралев.

Материалът Красен Кралев: Искаме честен спорт е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Публикувана на 04/24/18 21:17 http://budnavarna.bg/33295-krasen-kralev-iskame-chesten-sport/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване