04/24/18 06:26
(http://www.klassa.bg/)

Патриаршията на Царевец става средновековен Пантеон

 

Родолюбци искат 22 март да бъде обявен за национален празник на България

Патриаршията на върха на крепостта Царевец да стане Пантеон на българското средновековие. Това предлагат родолюбци от инициативния комитет „Асеневци”. 33-мата членове на комитета станаха известни преди време, когато обявиха три от инициативите си: позлатяване на кубетата на Патриаршията на Царевец, издигане на паметник на цар Ивайло и построяване на мост над Янтра, който да свързва старата част на града с Паметника на Асеневци в местността Боруна. До края на април трябва Министерството на културата да се произнесе и да реши дали да одобри проектите, които са на стойност около 11 млн. лв. междувременно златото за купла на църквата на Царевец вече е намерено. То ще бъде дарение от бизнесмен, пожелал анонимност.

Председателят на комитета Марин Павлов обяви още, че всички, които окажат помощ за реализиране на инициативите ще получат като възпоменателен подарък меча на Асеневци, съпроводен със значка и грамота. Мечовете вече са поръчани във военния завод в Търново. Освен това от комитета обявиха и поредната си инициатива, да бъде променен националния празник на България от 3 март на 22 март, когато е победата на българската войска, предвождана от цар Иван Асен II при Клокотница над епирския владетел Теодор Комнин.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване