04/25/18 08:58
(transmedia.bg)

България зае 111-о място по свобода на словото

България се намира на 111-о място по свобода на словото. Резултатите са от  годишния доклад на неправителствената организация „Репортери без граници“, изследващ свободата на печата в 180 страни по света.

В сравнение с миналата година сме отишли с две места по-назад, тъй като в предишния доклад заемахме 109-о място.

„Въпреки че в момента България председателства ЕС, е на най-ниско място в индекса от всички страни в Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в Съюза. Корупцията и сблъсъкът между медии, политици и олигарси е широко разпространено явление”, се посочва в доклада на „Репортери без граници“.

В документа се посочва и фактът, че Делян Пеевски контролира 80% от вестникарския пазар. Разкрива се и пътят за разпределяне на евросредства към медии, допринасящи за липсата на прозрачност.

„Заплахите и атаките срещу журналистите се засилиха през последните месеци и може да се окаже, че е опасно да бъдеш журналист в България“, се посочва в изследването.

В глобален план изводите са, че свободата на печата е намаляла през миналата година, а омразата към журналистите, която се засилва в Европа и САЩ, е заплаха за демокрациите.

С най-добри постижения по отношение на свободата на словото са Норвегия, Швеция, Холандия, Дания, Финландия, Швейцария, Ямайка, Белгия, Нова Зеландия и Коста Рика.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване