04/25/18 11:27
(http://budnavarna.bg/)

Варненка измина 10 000 км на колело, за да снима морски фарове в над 25 държави

Пътешественичка от Варна измина 10 000 км на колело, за да снима морски фарове в над 25 държави. Бела Бенова е родом от Варна, но живее в София. Инженер по образование, завинаги фотограф по призвание, бохем и пътешественик по природа. За морските фарове казва, че са й  специалност, лудост и вдъхновение.

От 12 години насам всяко лято Бела Бенова прави велосипедно пътешествие по фаровете на различна държава. Първото е по родното Черноморие.

„През 2007 г. почти не познавах нашето крайбрежие, защото като щастливо дете, с баба и дядо във Варна, всяко лято бях тук. И когато направихме първото пътешествие с велосипедите по целия наш бряг, открих прекрасната ни крайбрежна природа, която, за съжаление, остава все по-малко“, споделя пътешественичката, която след броени дни ще навърши 39 години.

Първоначалната идея на Бенова е да обиколи Черно море. Така през 2008 върти педалите по цялото крайбрежие на Румъния. Следват Турция и Гърция.

Снимала е съоръжения за навигационни светлини в Ирландия, Италия, Шотландия, Канарските острови и много други интересни места. Последното й велоприключение бе миналата година по бреговете на Полша, а това лято наред са навигационните светлини в балтийските държави.

Казва, че не ги бори, но може би вече са над 1000 – морските фарове, които е видяла на живо.

Авторски цветни фотографии на морски фарове от над 25 държави Бела Бенова тези дни представя в изложбата Дом на светлината. Колекцията от 70 снимки в размер А4 може да бъде разгледана до 3 май в Социалната чайна във Варна.

източник: Дарик

Материалът Варненка измина 10 000 км на колело, за да снима морски фарове в над 25 държави е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване