04/25/18 06:59
(http://www.klassa.bg/)

Двоен стандарт или двойна порция

 Последната проверка при двойния стандарт отново показва разлики със съдържанието на вносни марки спрямо аналозите им, продавани оттатък бившата Желязна завеса. Това вече като че ли не изненадва никого.

Защо обаче продължава да се търпи двойният стандарт и при храните за деца? Какво е това - пореден заговор срещу бъдещето ни, който, комбиниран с демографската криза, цели да ни довърши като етнос, или обикновена идиотия за постигане на рентабилност и конкурентност на пазара? Почти сигурно е, че (засега) е последното. Дано подобни случаи да разбудят еврочиновниците от дрямката им по високите етажи в Бюрксел.

Чехия, Полша и Унгария първи скочиха срещу двойния стандарт, както навремето и срещу статуквото от Ялта, но първата реакция на богатите западни страни и на болшинството от евроначалниците беше пренебрежителна. После започнаха да ни обясняват как производителите променяли малко рецептите, за да се съобразят с местните вкусове на източноевропейците. Вземайки пример от детските храни, е редно да попитаме дали детето от бившите соцстрани е по-малко заслужило да яде качествена храна, отколкото неговите връстници, живеещи в страните, където слънцето залязва по-късно? На всичкото отгоре част от експортираните детски храни към Източна Европа са и на по-високи цени. За това обаче вината е не само на чуждоземските производители, но и на търговците в бившите соцстрани, които са същите търговски вериги, работещи и в богатите държави от Общността.

Подобно деление по етнос навява спомени за историята отпреди 70 - 80 години, когато една нация се смяташе за по-висша от останалите. По ирония на съдбата сега в заводите на същата тази държава произвеждат шоколад с по-малко какао и лешници за европейците от Изтока и с повече - за останалите, дето са с по-пълни портфейли. Подобни изпълнения, колкото и да се скриват зад обяснение за икономическа рентабилност, някак си не се връзват с лозунгите на ЕС за равенство. Поне нас от бившия соцлагер трудно вече биха ни излъгали с подобни лозунги. Отраснали сме с тях и се видя, че са повече от празни думи.

Хубавото все пак е, че постепенно от Брюксел осъзнават несъстоятелността на двойните стандарти и в близките няколко години най-вероятно ще приемат съответната директива срещу тази аномалия, която не само противоречи на принципите на ЕС, делейки потребителите на различни категории на географски принцип, но и е абсолютно неморална.

Вярно обаче е и друго. Представите на хората едни за други се променят с години. И сега немалко от западняците ни смятат за хрантутници, защото получаваме повече от общите еврофондове, отколкото даваме, а те са донорите. Та щом получаваме едва ли не двойна порция от общата хазна, значи трябва да понасяме и двойните стандарти.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване